Aanklachten in Russische witwasaffaire

De Amerikaanse justitie heeft de eerste aanklachten openbaar gemaakt in het schandaal waarbij naar wordt aangenomen meer dan 7 miljard dollar aan Russisch kapitaal en mafiageld is witgewassen via rekeningen van twee obscure bedrijfjes bij de Bank of New York.

Justitie heeft drie personen en drie bedrijven aangeklaagd wegens het op grote schaal witwassen van Russisch kapitaal in de VS. De aanklachten zijn gericht tegen Peter Berlin, Lucy Edwards en Aleksey Volkov en tegen de de ondernemingen Benex International, Becs International en Torfinex Corporation.

Peter Berlin is een tot Amerikaan genaturaliseerde Rus die gehuwd was met de onlangs ontslagen vice-president van de Bank of New York Lucy Edwards. Berlin was president-directeur van Becx en Benex en het was mede aan hem te danken dat deze bedrijven zo gemakkelijk hun rekeningen bij de Bank of New York konden gebruiken voor de verdachte transacties. Over de rol van Volkov zijn geen details bekendgemaakt

Het onderzoek van de Amerikaanse federale recherche naar de Russische kapitaalvlucht strekt zich inmiddels uit naar tien Amerikaanse banken en een Londens advocatenkantoor. Het vermoeden bestaat dat aan Rusland verstrekt geld door het Internationale Monetaire Fonds naar private Russische rekeningen in het buitenland is doorgesluisd. Een van de rekeningen die wordt onderzocht is die bij de vestiging van de Bank of New York op de Kaaiman Eilanden van Leonid Datskenko, de echtgenoot van president Jelstins dochter Tatjana.

De Amerikaanse openbare aanklager Mary Jo White benadrukte gisteren in een verklaring dat het recherche-onderzoek ,,zeer intensief en uitgebreid'' is en dat het nog geruime tijd zal worden voortgezet. ,,Er dienen nog veel vragen over de herkomst van het geld dat via de rekeningen bij de Bank of New York werd gesluisd te worden beantwoord'', aldus White.

De aangeklaagden worden ervan beschuldigd van 1996 tot augustus jongstleden te hebben samengespannen om gelden over te maken en deposito's te ontvangen via de rekeningen van Becs en Benex bij de Bank of New York. .

In Moskou heeft een speciale anti fraude-eenheid van de politie gisteren een inval gedaan bij de Sobin Bank. Vermoedelijk maakt de inval deel uit van het onderzoek naar het witwasschandaal. De Sobin Bank onderhield nauwe relaties met Ruslands regering. De politie weigerde elke informatie over de inval.