Voorspoed jaagt autoverkoop op

De verkoop van nieuwe auto's bereikte afgelopen halfjaar een record, aldus de jongste CBS-cijfers.

Hoe verstopt de wegen in Nederland soms ook zijn, de verkoop van nieuwe auto's lijdt er niet onder. In de eerste zes maanden van 1999 werden 376.400 nieuwe auto's verkocht. Dat is meer dan 2.400 auto's per dag, de zondagen niet meegerekend. Het resultaat stelt de recordverkoop van het eerste halfjaar van 1987 (357.400) in de schaduw.

Vergeleken met een jaar geleden zijn de verkopen met 20 procent gestegen. Ook de gemiddelde prijs van een nieuwe auto steeg, met ruim duizend gulden naar 40.962 gulden. Of het topjaar 1978 (584.600) dit jaar uit de boeken verdwijnt blijft voorlopig onduidelijk. De brancheorganisatie Rai geeft geen prognoses en sluit niet uit dat de verkopen in het najaar tegenvallen. ,,Bijna ieder jaar zakken de verkopen in december in. Een in januari op kenteken gestelde auto is later bij verkoop een jaar jonger. Dat effect kan met een nieuw millennium weleens veel groter zijn'', zegt een woordvoerder.

Toch gaat de Rai ervan uit dat ten minste zoveel auto's worden verkocht als vorig jaar, toen 543.000 nieuwe auto's de showroom verlieten. ,,Het vertrouwen in de economie is zeer groot, zowel bij de consument als bij het bedrijfsleven.'' De Rai wijst ook op het enorme aanbod van nieuwe modellen.

Ook de dalende werkloosheid beïnvloedt de autoverkoop. ,,Als de arbeidsparticipatie groeit, neemt de mobiliteitsbehoefte toe'', zegt een woordvoerder van de Bovag (garagehouders). ,,Mensen kopen die auto's heus niet voor hun lol. Meer vrouwen gaan werken en hebben een auto nodig.''

De Bovag houdt de verkoop van gebruikte auto's bij. Ook de occasionverkoop steeg in de eerste zes maanden, met 8,7 procent naar 963.000 auto's. Niettemin groeide de voorraad gebruikte auto's. Dat komt door het naijleffect van de hoge nieuwverkoop; bij de aanschaf van de meeste nieuwe auto's wordt een gebruikte wagen ingeruild. De handelsvoorraad bedroeg eind juni 433.000 auto's, negen procent meer dan een jaar eerder. Door het grotere aanbod daalde de gemiddelde verkoopprijs voor een gebruikte auto met 1,5 procent naar 18.200 gulden.

Het vertrouwen in de economie blijkt ook uit ontwikkelingen op de markt voor gebruikte auto's. Volgens de Bovag blijven automobilisten minder lang in hun occasion rijden en stappen ze vaker over in een betere gebruikte auto. Ook is een trend waarneembaar om auto's eerder te slopen of te exporteren. Ondanks die ontwikkelingen groeide het Nederlandse wagenpark dit jaar volgens de Rai met zo'n 200.000 auto's naar in totaal ruim zes miljoen auto's.

Of voor al die nieuwe auto's wel plek is, daarover maakt de Rai zich geen zorgen. ,,Wat ons betreft komen er meer snelwegen, laat daar geen misverstanden over ontstaan'', zegt de woordvoerder. Maar om aan te tonen dat Nederland nog niet vol is, schermt de branchevereniging met de uitkomsten van een file-onderzoek van de TU Delft. Per saldo blijven de verliezen voor de automobilist beperkt tot een rijtijdverlies van 5,3 seconde per voertuigkilometer.