VN versoepelen regels voor Irak bij olie-export

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft Irak gisteren toegestaan tijdelijk meer olie te exporteren dan het officieel mag onder de lopende olie-voor-voedselregeling. Irak mag krachtens dit programma per zes maanden voor 5,26 miljard dollar olie exporteren, onder andere voor de aankoop van voedsel en medicijnen voor de bevolking. Maar omdat de olieprijzen zijn gestegen, zal Irak naar verwachting dit plafond al in de komende dagen bereiken, meer dan een maand vóór de huidige periode op 21 november afloopt. Zonder de actie van de Veiligheidsraad zou Irak, dat sinds 1990 onder allesomvattende handelssancties staat, niet legaal kunnen blijven exporteren. De desbetreffende, door Nederland ingediende resolutie, werd met algemene stemmen aangenomen. (AP, Reuters)