Vermeend opent vierde box: babbelbox

,,Hé Willempie, steek je al die centen van de belastingherziening lekker in je eigen zak, of hoe zit dat?'' Staatssecretaris `Willempie' Vermeend (Financiën) moet er hard om lachen. Gisteren schoof hij voor het eerst achter zijn personal computer om te chatten (babbelen via Internet) met geïnteresseerden over de Belastingherziening 2001.

Met een heuse webcam en de mogelijkheid `live' te chatten met de staatssecretaris trok het ministerie van Financiën gisteren tientallen bezoekers naar de webpagina van de Belastingherziening 2001. Maximaal 25 van hen konden zich tegelijkertijd melden.

Enkele serieuze vragenstellers werden afgewisseld door een leger van `grappenmakers' die onder schuilnamen als Gerrit Zalm (minister van Financiën, red.), Peter R. de Vries (misdaadverslaggever op televisie, red.) en `anonymous' de staatssecretaris aan het lachen kregen. ,,Geachte staatssecretaris'', vroeg een chatter, ,,heeft u het boxenstelsel ontworpen omdat u een hokjesdenker bent?''

De serieuze vragenstellers waren vooral geïnteresseerd in hun lijfrentepolissen, de veranderingen in de inkomstenbelasting en het gebruik van de lease-auto. Een enkeling probeerde de staatssecretaris uit de tent te lokken door de hypotheekrenteaftrek aan de orde te stellen, maar die werden door Vermeend afgedaan met de mededeling: ,,Beste Jan Jaap, zie het Regeerakkoord.''

Al eerder hadden computergebruikers de mogelijkheid om met minister Zalm interactief in conclaaf te gaan over de Miljoenennota, met wisselend succes. Het befaamde koffertje met daarin de Miljoenennota mocht een hoofdrol spelen in de financiële cyberspace van het departement. Op Prinsjesdag was het koffertje via een webcam de hele dag te volgen, van de burelen van de minister tot de overhandiging in de Tweede Kamer.

Het ministerie van Financiën is enthousiast over de animo voor deze interactieve avonturen. De ruim 30.000 hits op de pagina's van de belastingherziening waren goed voor een eigen persbericht. Over de chat-sessie zegt een woordvoerder: ,,Het was even wennen, de vragen liepen nogal uiteen. Maar het is zeker een manier om te kijken hoe het plan leeft in de maatschappij.''