Veel kopzorgen over toernooi Euro 2000

De kritiek op de organisatie van Euro 2000 zwelt aan. Zal er voldoende blauw op straat zijn? Zijn de stadions wel veilig?

Hoe goed is Nederland voorbereid op het Europese voetbalkampioenschap dat van 10 juni tot 2 juli volgend jaar wordt gehouden in Brussel, Brugge, Charleroi, Luik, Amsterdam, Rotterdam, Arnhem en Eindhoven? De eerste critici hebben zich gemeld.

Gisteren klaagde PvdA-Kamerlid Middel over een gebrek aan regie bij de voorbereidingen. Ook zijn de vier stadions nog lang niet op orde. Middel baseert de laatste waarschuwing op een oriënterend onderzoek van de stichting pre-professionele hulpverlening, een bureau dat op verzoek van de Tweede Kamer de veiligheid van de stadions onderzocht.

Volgens het rapport dreigt de organisatie van Euro 2000 bij alle aandacht voor vandalisme het kind met het badwater weg te gooien. De stadions zijn straks zo goed beveiligd, dat bij calamiteiten de hulpverleners er niet meer bij kunnen, luidt vrij vertaald de waarschuwing. Bovendien worden door het systeem van poulewedstrijden de risicowedstrijden niet afgewerkt op de meest geschikte locatie, en kan een stad als Arnhem worden opgezadeld met een wedstrijd tussen landen met beruchte supporters, terwijl in geval van ongelukken de capaciteit van de ziekenhuizen daar beperkt is.

Kritiek op de politie is er ook al. De rellen tijdens het kampioensfeest van landskampioen Feyenoord, april dit jaar, liggen nog vers in het geheugen. Een nog niet afgerond onderzoek naar de rellen van het Leidse Crisis Onderzoeks Team lijkt af te stevenen op de conclusie dat de politie te laat de ernst van de rellen heeft ingeschat. De ME werd te laat ingeschakeld. De vrees bestaat dat zich tijdens Euro 2000 soortgelijke rellen zullen voordoen. Ook is er bezorgdheid over het aantal politiemensen. De speelsteden beschikken bij risicowedstrijden als Nederland-Duitsland over te weinig mensen. Minister Peper (Binnenlandse Zaken) heeft alle gemeenten verzocht tijdens het voetbaltoernooi geen andere evenementen te organiseren waarvoor veel politie nodig is, zodat de speelsteden uit alle Nederlandse politiekorpsen hulptroepen kunnen recruteren. Zo heeft de marine de Nationale Vlootdagen twee weken verplaatst.

Een ander knelpunt vormen supporters van landen die na de poulewedstrijden in een van de vier speelsteden elders het toernooi vervolgen. Nederland en België mikken op georganiseerd en begeleid vervoer per trein en bus met een kaartje gekoppeld aan een wedstrijdticket. Dat is veilig, ,,en bovendien hoef je een Oekraïener dan niet uit te leggen wat een strippenkaart is'', zegt directeur Willem Sloots van het projectbureau Euro 2000 van Binnenlandse Zaken. Ook zullen Belgische en Nederlandse agenten op elkaars grondgebied mogen optreden.

Veel wordt verwacht van de zogenoemde bestuurlijke ophouding, dat wil zeggen de mogelijkheid voor de politie om bekende relschoppers preventief op te pakken en hen, in de woorden van minister Peper, in de gelegenheid te stellen tijdens de wedstrijd een kaartje te leggen. De wet ligt inmiddels bij de Tweede Kamer. De loting voor Euro 2000 is op 12 december in Brussel.

    • Arjen Schreuder