Treinbotsing in Londen eist ten minste 8 levens

Bij een botsing tussen twee forenzentreinen, vanmorgen in Londen, zijn ten minste acht mensen om het leven gekomen. Meer dan 200 reizigers raakten gewond, van wie 39 ernstig.

De twee druk bezette treinen botsten vanmorgen om elf minuten over acht plaatselijke tijd tegen elkaar even buiten Paddington Station, een door forenzen veel gebruikt station in West-Londen. De oorzaak is nog niet bekend.

BBC-radio-verslaggever Phil Longman, die in een van de treinen zat, vertelde vanmorgen: ,,Eerst was er een luide knal en de trein leek de lucht in te springen. Toen volgde een nieuwe knal en werd ik naar voren gegooid. Ik zag een wrakstuk aan de andere kant van een treinraam op me afkomen, en ik dacht even dat het door de ruit heen zou gaan.'' Daarna volgde een mededeling van de conducteur door de luidspreker, die de reizigers vroeg naar de achterkant van de trein te lopen. ,,Je hoorde de speaker om hulp vragen. Hij zei: Major emergency, major emergency''.

Een andere reiziger, Mark Rogers, zat een boek te lezen tijdens het ongeluk. Hij vertelde: ,,Ik botste bovenop de persoon die tegenover me zat. De trein kantelde en mensen werden van hun stoelen op de vloer gegooid. Mensen schreeuwden. Eén persoon was zo goed als dood, een andere vrouw werd uit het treinstel geslingerd.'' En: ,,De wagon die achter de treinmotor zat werd als een sardineblikje uit elkaar gereten.''

Bij de botsing ontspoorde een van de twee treinen, die door de ander vervolgens werd doorkliefd. In diverse treinstellen brak brand uit. Toegesnelde hulpdiensten probeerden zo veel mogelijk mensen uit de wrakstukken te bevrijden. Rond het middaguur zaten er echter nog enkele tientallen vast in de wrakstukken. Gewonden, die niet meteen afgevoerd konden worden naar ziekenhuizen, kregen hun eerste behandeling in een nabijgelegen supermarkt van Sainesbury`s.

De Britse premier Tony Blair toonde zich vanmorgen ,,geschokt door deze verschrikkelijke tragedie.'' Vice-premier John Prescott heeft een uitgebreid onderzoek aangekondigd naar de oorzaak van het ongeluk. Dat zal zich volgens een woordvoerder van de politie in eerste instantie richten op de mogelijkheid van een menselijke fout of een storing in het signaleringssysteem.

De treinbotsing had plaats op dezelfde lijn waar in september 1997 een sneltrein en een goederentrein op elkaar botsten. Daarbij kwamen zeven mensen om het leven en raakten 150 gewond. Het ergste treinongeluk in Groot-Brittannië gebeurde in 1988, toen er 38 reizigers in het zuiden van Londen omkwamen. (Reuters, AP, AFP)