Sprint valt in handen MCI Worldcom

Het Amerikaanse telecombedrijf MCI Worldcom koopt voor 115 miljard dollar (236 miljard gulden) concurrent Sprint, eveneens afkomstig uit de Verenigde Staten. De overname is de grootste in de geschiedenis.

Verschillende Amerikaanse media hebben gisteren gemeld dat de top van Sprint heeft ingestemd met het bod van MCI Worldcom. De betrokken bedrijven weigeren commentaar.

Samen hebben Sprint en MCI Worldcom ongeveer een derde in handen van het telefoon- en dataverkeer over lange afstanden (tussen staten) in de VS. Op de markt voor Internetverkeer is de positie van de nieuwe combinatie nog sterker. Het belangrijkste onderdeel van Sprint is voor MCI Worldom echter de divisie mobiele telefonie. MCI Worldcom was binnen dit marktsegment al geruime tijd op zoek naar een overname.

MCI Worldcom overtroeft met zijn bod op Sprint rivalen BellSouth en Deutsche Telekom in een biedingsstrijd waarover de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal eind vorige week als eerste heeft bericht. De belangrijkste reden dat MCI-bestuursvoorzitter B. Ebbers aan het langste eind zal trekken is de hoge beurskoers van zijn bedrijf. Die maakt het MCI Worldcom mogelijk een hoog bod in aandelen uit te brengen zonder dat dit al te zware consequenties hoeft te hebben voor de winst per aandeel.

Het bedrag van 115 miljard dollar dat MCI Worldcom wil betalen overtreft ruimschoots de grootste fusie ooit, die tussen Exxon en Mobil met een waarde van ruim 80 miljard dollar. MCI Worldcom zou ongeveer 77 miljard dollar betalen voor Sprints activiteiten op het gebied van data- en spraakverkeer over lange afstanden. De overige 38 miljard dollar wordt op tafel gelegd voor het mobiele-telefoonbedrijf PCS.

Een fusie van MCI WorldCom en Sprint moet worden goedgekeurd door de Amerikaanse mededingingsautoriteiten. Met name de dominante positie op de markt voor Internetverkeer zou problemen kunnen opleveren. Daar staat tegenover dat de de nieuwe combinatie in omzet nog aanzienlijk achterblijft bij het eveneens Amerikaanse AT&T dat in het afgelopen jaar vooral aan de weg heeft getimmerd met overnames van kabelbedrijven. De Amerikaaanse toezichthouder op de telecommunicatie FCC stemde eerder in met grote machtsconcentraties als de combinatie van Bell Atlantic met GTE en de fusie van SBC en Ameritech. Ook deze bedrijven zijn in omzet gemeten groter dan Sprint/MCI Worldcom.