Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

Netwerk. Reportage over de aanhangers van de Oost-Timorese verzetsleider Xanana Gusmão die afgelopen weekeinde als een held werd ingehaald in Portugal. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. O.a. aandacht voor de provincie Zeeland die een Europese erkenning van het Zeeuwse dialect nastreeft en een reportage uit Blackpool over de leiderschapscrisis bij de Engelse conservatieven. Ned.3, 22.34-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Noorderlicht: De Grasfabriek. Discussie met A. Hulst van Avébé en dr. J. Ketelaars van de Universiteit van Wageningen over hoe zij de koe aftroeven bij de verwerking van het gras. Professor S. Tamminga, Universiteit van Wageningen, neemt het op voor de koe. Dr. A. Elgersma en dr. F. Engels vullen deze discussie aan door te melden dat gras ook wordt gebruikt als grondstof voor papier, veevoer en alcohol. Ned.3, 20.20-20.50u.

Rare streken. Wie in Australië woont, moet leven met de natuur. Nu eens droogte, dan weer overstromingen, giftige slangen en enorme zoutwaterkrokodillen. Canvas, 20.55-21.55u.

Zembla: Patiënt of misdadiger. Reportage over hoe gedragsdeskundigen in het Pieter Baan Centrum in Utrecht verdachten beoordelen en onderzoeken. Het centrum kwam deze zomer in opspraak na het maken van een inschattingsfout. Jan S. uit Zwolle werd door de kliniek ongevaarlijk geacht, maar verkrachtte en vermoordde toen hij vrijkwam zijn zevenjarige buurmeisje. Ned.3, 21.20-22.00u.

Het andere Gezicht. Een portret van een Eritrese familie, van wie de leden in de jaren tachtig en negentig het Ethiopië van dictator Mengisthu ontvluchtten en in 1993, na de verklaring van de onafhankelijkheid, terugkeerden. Ned.1, 21.31-21.55u.

100 Jahre – Der Countdown. In deze serie over de afgelopen honderd jaar aandacht voor de ontdekking in 1928 door de bacterioloog Alexander Fleming van penicilline. In de afgelopen 60 jaar heeft het medicijn miljoenen mensen het leven gered. ZDF, 22.15-22.25u.

Von Respekt keine Spur. Discussie tussen voor- en tegenstanders van Werelddierendag en hoe er in deze moderne maatschappij met dieren wordt omgesprongen. ZDF, 22.55-23.55u.

Het derde Oog. In 1997 trilde de aarde onder Assisi. Er vielen vier doden en een deel van de middeleeuwse Basilica met zijn majestueuze fresco's van Giotto werd zwaar beschadigd. Er volgde een race tegen de tijd om de fresco's te restaureren en de structurele schade aan de Basilica in te schatten. Canvas, 23.15-0.15u.

Living Proof. Over de Siamese tweeling Hira en Nida die op een ongewone manier met het hoofd aan elkaar zijn verbonden. Nog ongewoner is, dat nog een derde kind de baarmoeder met hen heeft gedeeld. Dokters proberen voor het eerst een dergelijke tweeling te scheiden. BBC1, 23.20-23.50u.

PRAATPROGRAMMA

TV Show op Reis. Ivo Niehe bezoekt popzanger Sting en illusionist David Copperfield. TV2, 21.53-22.57u.

Geel. Eerste aflevering van een nieuwe serie praatprogramma's waarin theologe Jacobine Geel in de Beurs van Berlage praat met kunstenaar Rob Scholte en schrijver Bas Heijne over de betekenis van de millenniumwende. Ned.1, 21.55-22.19u.

Barend & Van Dorp. Gesprekken, onder anderen met oud-danser Donald Jones en de Nederlandse astronaut André Kuipers. RTL4, 22.45-23.45u.

KUNST

Het Muziekkado. Nederlandse bands en artiesten leggen n.a.v. de Nationale Platen Tiendaagse uit hoe hun nummers voor de cd Het Muziekkado tot stand zijn gekomen. Vandaag met Acda en de Munnik, Candy Dulfer, Mathilde Santing, Roméo en De Kast. RTL4, 22.00-23.00u.

Master Première. Onder meer de première van de film Star Wars: the Phantom Menace in Tuschinski in Amsterdam. Veronica, 22.30-23.05u.

Royal College of Art. Serie over de kunstacademie van Londen met vanavond George Shaw, die zich met uiterst fijn emailschilderen bezighoudt en Jasper Joffe die op canvas met borstels en bezems werkt. BBC2, 22.50-23.30u.

SPORT

Amstel Cup. Live verslag van de voetbalwedstrijd SC Heerenveen tegen De Graafschap. SBS6, 19.55-21.50u. & 22.05-22.30u.

FILM

. Back to the Future II (Robert Zemeckis, 1989, VS). Parate kennis van deel 1 strekt tot aanbeveling bij het kijken naar ironische en fantasierijke vervolgfilm waarin andermaal grenzenloos wordt gegoocheld met tijdsniveau's. Michael J. Fox komt zijn ouders, kinderen en zichzelf tegen wanneer hij, met behulp van de tijdmachine van Christopher Lloyd, zowel in 2015 als in 1955 de vloek op zijn familie probeert te corrigeren. Veronica, 20.30-22.30u., met reclame.

Higher Learning (John Singleton, 1995, VS). Zie Film-Vooraf. Net5, 21.30-23.45u., onderbroken door reclame.

Meet the Applegates (Michael Lehmann, 1991, VS). Verdienstelijke komedie hekelt de zeden der Amerikaanse suburbia. Braziliaanse kevers nemen de vorm aan van een Amerikaanse familie Doorsnee en krijgen spoedig te maken met hieraan inherente fenomenen als overspel, drugsverslaving en ongewenste zwangerschap. Fox, 21.30-23.00u., onderbroken door reclame.

Fleur Lafontaine (Horst Seemann, 1978, DDR). Psychologisch drama. Verongelukte vrouw (Angelica Domröse) vertelt in ziekenhuis treurig levensverhaal aan dokter. ARD, 0.50-3.55u.

Let it Ride (Joe Pytka, 1989, VS). Speelfilmdebuut van clip- en commercialregisseur Pytka is zwak geschreven komedie waarin verstokte gokker Richard Dreyfuss zijn geluk beproeft bij de paardenraces. Met Teri Garr als zijn verwaarloosde echtgenote. Morgen, SBS6, 15.00-16.30u., onderbroken door reclame.