Rusland: in Tsjetsjenië is doel bereikt

Het doel van de Russische grondoperatie in Tsjetsjenië, het instellen van een bufferzone in en om het land, is volgens het opperbevel in Moskou bereikt. Premier Poetin zei vandaag dat het Russische leger nu eenderde van Tsjetsjenië beheerst.

Ondanks de mededelingen in Moskou lijkt de strijd in Tsjetsjenië in alle hevigheid door te gaan. Voor het eerst in de twaalf dagen durende bombardementscampagne zijn twee Russische gevechtsvliegtuigen neergestort, zo is in Moskou toegegeven. Een aanvalsvliegtuig van het type SU-25 zou zondag bij een van de zware bombardementen van die dag bij de plaats Oeroes-Martan zijn neergehaald met een Amerikaanse Stinger-raket. Zowel het wrak als het levenloze lichaam van de piloot is gevonden. Moskou heeft alleen toegegeven dat dit toestel ,,niet is teruggekeerd naar de basis''. Een SU-24 verkenningsvliegtuig is gisteravond ,,van de rader verdwenen'', zo heeft de Russische luchtmacht verklaard.

Volgens Tsjetsjeense meldingen zijn de Russische troepen die dit weekeinde de noordelijke laagvlakte van Tsjetsjenië binnenvielen, nog in felle strijd verwikkeld met Tsjetsjeense `vrijwilligers'. Vier dorpen zouden op de Russen zijn heroverd en een Russische tank en een aantal pantservoertuigen zouden zijn uitgeschakeld. De generale staf in Moskou ontkent dat: ,,Russische eenheden nemen geen deel aan veldslagen, zij bestoken de rebellen slechts met veldgeschut en vanuit de lucht.''

Het persbureau Interfax meldde vanochtend zware gevechten ten noorden van de rivier de Terek, waar Russische gevechtshelikopters Tsjetsjeense verzetshaarden onder vuur zouden nemen.

De Tsjetsjeense president, Aslan Maschadov, door Moskou gebrandmerkt als een beschermheer van het internationale terrorisme, heeft verklaard dat hij zijn landgenoten onmogelijk kan ontwapenen ,,nu er een Russisch zwaard boven onze hoofden hangt''. Zijn oproep tot een dialoog en de stationering van een vredesmacht wordt door Moskou genegeerd. Premier Poetin lijkt alleen zaken te willen doen met een schaduwregering, die in alle haast geformeerd wordt. Hij zei dat de veiligheidsdoctrine van Rusland aanpassing behoeft, nu zijn land de strijd is aangegaan met internationale terroristen.

Tegen de Tsjetsjeense veldcommandanten Sjamil Basajev en Chattab, die Rusland de heilige oorlog hebben verklaard, heeft nu ook Interpol een opsporingsbevel doen uitgaan. Poetin zegt daarin het bewijs te zien dat het Westen hem steunt bij zijn strafexpedities tegen Tsjetsjenië.

Hoe ver de Russen met hun acties in Tsjetsjenië willen gaan is niet duidelijk. Gisteren kondigde het energiebedrijf UES aan dat het de stroomleverantie aan de afvallige republiek halveert. De gastoevoer en de pensioenbetalingen waren al eerder stopgezet.

De Georgische president, Sjevardnadze, wiens land aan Tsjetsjenië grenst, heeft gisteren een oproep van de Tsjetsjeense leider Maschadov te bemiddelen in het conflict met Rusland van de hand gewezen. Als Moskou met de Tsjetsjenen wil praten, kan het dat zeker zonder de bemiddeling van Georgië doen, zei hij.

    • Frank Westerman