Rumoer in België over uitwijzing van Roma

Plannen voor uitwijzing van Slowaakse Roma (zigeuners) hebben in België tot grote verwarring geleid. Minister Duquesne (Binnenlandse Zaken) heeft de gemeente Gent ervan beschuldigd Roma te hebben misleid.

Roma waren door de Gentse politie opgeroepen om te verschijnen voor het completeren van hun dossier van hun asielaanvraag. Ze werden vervolgens aangehouden en naar een gesloten centrum overgebracht. Het was de bedoeling dat ze vandaag per Slowaaks lijnvliegtuig terug naar Slowakije gebracht zouden worden.

Totaal zijn in het vliegtuig negentig plaatsen voor Roma gereserveerd. Maar nadat de Gentse politie van misleiding is beschuldigd en alleen nog mensen op transport zet die vrijwillig meegaan, zag het er vanmorgen naar uit dat enkele stoelen leeg zullen blijven.

In het Vlaamse stadje Tienen hebben Roma gisteren gedemonstreerd nadat zij net als in Gent waren opgeroepen om te verschijnen voor het volledig maken van de papieren van hun asielaanvraag. Daar heeft de gemeente vervolgens laten weten pas tot uitvoering van het uitwijzingsbesluit te zullen overgaan als het ministerie van Binnenlandse Zaken daartoe het signaal geeft. De Roma kregen de toezegging dat zij humaan behandeld zullen worden.

Tot voor kort vroegen enkele tientallen Roma per maand asiel aan in België. Maar in juli steeg dit aantal tot 300 en in augustus werd de 500 overschreden. Duquesne heeft gezegd dat hij de garantie heeft dat de Roma in Slowakije goed opgevangen zullen worden. De Roma zeggen naar België te zijn gekomen omdat zij in Slowakije worden gediscrimineerd.

Volgens Duquesne zal een vertegenwoordiger van de Liga van de Mensenrechten met het eerste vliegtuig met Roma meereizen naar Slowakije, maar dat is van de kant van de Liga ontkend. De uitwijzing van uitgeprocedeerde Roma heeft tot spanningen geleid binnen de Belgische regeringscoalitie. Parlementariërs van Ecolo, de Franstalige groene regeringspartij, hebben bij het gesloten centrum voor uitgeprocedeerde asielzoekers in Steenokkerzeel gedemonstreerd. Ze protesteerden omdat daar Roma tegen hun zin vastgehouden zouden worden.

    • Ben van der Velden