Regering Ecuador gokt op bankroet

Ecuador is niet meer in staat zijn verplichtingen aan buitenlandse schuldeisers te voldoen. De regering gokt erop dat een bankroet zal leiden tot aanzienlijke schuldvermindering.

Dat blijkt uit een interview dat president Jamil Mahuad gisteren gaf voor het nationale tv-station. Vrijdag weigerde een groep Amerikaanse schuldeisers in te gaan op een verzoek van de regering om meer tijd voor onderhandelingen over een herstructurering van een bedrag van 6 miljard dollar aan schulden. Ze eisten directe rentebetaling van 1,4 miljard dollar en dreigden naar de rechter te stappen.

President Mahuad probeerde gisteren de bevolking gerust te stellen door te verzekeren dat de schuldeisers weliswaar beslag kunnen laten leggen op eigendommen van de overheid, maar dat ze niet in staat zijn om de economie lam te leggen. Ecuador werd vorig jaar zwaar getroffen door El N~ino-stormen en zag zijn deviezeninkomsten sterk verminderen door de lage olieprijs, die zich pas dit jaar heeft hersteld. Het grootste deel van de 12 miljoen inwoners leeft in armoede en de totale buitenlandse schuld is opgelopen tot 13 miljard dollar. Vorige week liet de regering in Quito weten een bedrag van 44,5 miljoen dollar aan rentebetalingen op de zogenoemde Brady-papieren niet te kunnen voldoen.

Ecuador heeft bijna 6 miljard dollar aan Brady-obligaties uitstaan, schuldbewijzen vernoemd aan de voormalige Amerikaanse minister van Financiën Nicholas Brady. Die gaf speciale obligaties uit, gedeeltelijk gegarandeerd door het ministerie van Financiën, in een poging de enorme schulden van Zuid-Amerikaanse landen uit de jaren `80 te verminderen.

President Mahuad zei gisteren dat zijn regering al 50 procent van de begroting aan schuldverplichtingen betaalt en niet meer kan opbrengen. De regering heeft wel een beginselverklaring van het IMF binnengesleept voor een nieuwe lening van 350 miljoen dollar, en nog eens 1,2 miljard van andere internationale organisaties. Die instanties eisen echter vérgaande economische hervormingen. (Reuters, AFP, AP.)