Rechtzaak over catalogus Benner

Het Fries Museum daagt een kleindochter van de Friese schilder Gerrit Benner voor de rechter, omdat die geen toestemming wil geven voor de verkoop van een catalogus, bij een tentoonstelling van het werk van haar opa. Het kort geding dient morgen voor de rechtbank van Amsterdam. In het Fries Museum wordt zaterdag de tentoonstelling Het land van Benner geopend, waar ongeveer honderd schilderijen te zien zijn van de Friese expressionist (1897-1980). ,,Dit is een familielid dat de zaak wil tegenhouden. Waarom weet ik niet'', zegt directeur Wim van Krimpen van het Fries Museum. ,,We willen voor de auteursrechten betalen. Van Krimpen noemt de houding van kleindochter A.G. Benner opmerkelijk, omdat een andere zoon van Benner, Pieter, tientallen werken inbracht. De catalogus, in een oplage van 1.500, ligt bij de drukker, maar die ging volgens Van Krimpen door de bocht, nadat de Stichting Beeldrecht namens Benners kleindochter een verbod afdwong. A.G. Benner nam deze zomer de auteursrechten over van haar vader, Henk Benner, die de nalatenschap van zijn vader beheerde. ,,De kleindochter wil nu ook inzage in de teksten die Lambert Tegenbosch voor de catalogus schreef. Dat gaat me veel te ver'', aldus Van Krimpen. Hij overweegt een noodeditie uit te brengen met in elk geval de teksten van Tegenbosch. Volgens advocaat O. Delfos Visser van de Stichting Beeldrecht heeft het Fries Museum verzuimd vantevoren toestemming te vragen voor het drukken van een catalogus. Waarom zijn cliënt die weigert wilde hij de dag voor het kort geding niet kwijt.