Protest Alberda tegen toewijzing wildcard Spanje

Volgens Joop Alberda, technisch directeur van de sportkoepel NOC*NSF, heeft de internationale volleybalbond FIVB een juridische fout gemaakt bij de toewijzing van een van de wildcards voor het olympische kwalificatietoernooi in Japan. NOC*NSF zal dat deze week bij het Internationaal Olympisch Comité (IOC) aankaarten. ,,We vragen om opheldering over de gevolgde procedure'', aldus Alberda.

De FIVB wees de twee vrijkaarten voor het toernooi om de World Cup, dat dit jaar in Japan wordt gespeeld, toe aan Canada en Spanje. Daarmee gingen de volleybalbestuurders voorbij aan twee landen, olympisch kampioen Nederland en Joegoslavië, die op de wereldranglijst veel hoger staan genoteerd. In de beide gepasseerde landen werd vorige week na de toekenning verontwaardigd en teleurgesteld gereageerd.

Alberda vermoedt dat Nederland en Joegoslavië zijn gepasseerd omdat FIVB-voorzitter Ruben Acosta de invloed van Europa in het volleybal wil indammen. ,,Hij wil voorkomen dat de Europese landen straks bij de Olympische Spelen in Sydney weer alle prijzen winnen'', aldus Alberda, die in 1996 als bondscoach van Nederland olympisch goud won. Ook de plaatsen twee, drie, vier, zes en zeven waren toen in Atlanta voor deelnemers uit Europa.

Alberda stelt echter dat Spanje niet voor de wildcard aangewezen had mogen worden, omdat volgens het reglement een deelnemer aan de World Cup aan het eigen continentale kampioenschap, in dit geval het Europees kampioenschap, moet hebben meegedaan. Spanje ontbrak vorige maand bij het EK in Oostenrijk. Het land deed echter wel mee aan de kwalificatie voor het eindtoernooi. ,,Misschien geldt dat ook al, maar dat kunnen we juridisch toetsen'', aldus Alberda.

Herman van Zwieten, voorzitter van de Nederlandse Volleybalbond (NeVoBo) en vice-voorzitter van de FIVB, verwacht niet dat het protest van NOC*NSF kans van slagen heeft. Het reglement voor de World League werd eind vorig jaar binnen het algemeen bestuur van de FIVB aangepast. Het werd alleen nog niet goedgekeurd door het congres, maar de ervaring leert dat Acosta zich daar meestal niets van aantrekt. Van Zwieten zegt machteloos te zijn. ,,Het is duidelijk dat de Japanners een zwakkere tegenstander dan Nederland wilden hebben. Nederland zou tijdens de World Cup bij Japan, China en Korea in de poule zijn gekomen. Onder het mom dat de Spaanse ploeg met Pascual, die vorig jaar tot beste speler van het WK werd uitgeroepen, populair is in Japan werd de wildcard vergeven. Daar is helaas niets tegen in te brengen.''