Lijmpoging Knetemann

De Nederlandse wielerploeg houdt aan de vooravond van de wereldkampioenschappen in Italië een lange traditie van verbaal geweld in ere. Kopman Michael Boogerd van Rabobank heeft het deze keer gemunt op helper Servais Knaven van TVM. Terwijl beide renners vanuit hun Belgische domicilie een oorlogje uitvechten in de media, zit Gerrie Knetemann nietsvermoedend in de Italiaanse zon. ,,Kun je me even bijpraten'', vraagt de bondscoach. ,,Vrijdag kunnen we beginnen met een lijmpoging.''

Boogerd verdenkt Knaven van een dubieuze rol in het roddelcircuit. Knaven zou de sensatiebladen hebben ingelicht over de privéproblemen van Boogerd. Hij heeft afgelopen zomer zijn vriendin verlaten voor een voormalige Miss in de Ronde van Nederland. De partnerruil werd breed uitgemeten in de roddelbladen. Knaven ontkent elke betrokkenheid.

,,Michael moet als mens nog volwassen worden'', reageert Knaven op de aantijging van Boogerd. Knavens huidige ploeggenoot Steven de Jongh neemt het op voor zijn buurman Boogerd, die volgend jaar ook zijn ploeggenoot wordt. ,,Knaven komt gefrustreerd over.''

Als grootste kanshebber voor de regenboogtrui had Boogerd vorige week ook kritiek op het selectiebeleid van Knetemann. Boogerd had een voorkeur voor zijn vriend Max van Heeswijk en zijn ploeggenoot Bram de Groot. Knetemann heeft deze renners niet opgenomen in de WK-ploeg. Hij koos voor zeven renners van Rabobank en vijf renners van TVM, onder wie Knaven. ,,Ik zeg zeker niet af, anders is Michaels opzet geslaagd'', meent laatstgenoemde.

Het gerezen conflict staat niet op zichzelf. Het botert al jaren niet tussen sommige renners van Rabo en TVM. Rabobank is hoofdsponsor van de wielerbond en deze dubbelfunctie wekt wrevel bij TVM. ,,De Rabo's doen net alsof wij niet bestaan'', zo verwoordt kopman Jeroen Blijlevens het algemene ongenoegen bij TVM.

Vorig jaar voelden de TVM'ers zich in de steek gelaten tijdens de dopingaffaire in de Tour. Vlak voor de WK in Valkenburg moest Knetemann ,,een binnenbrandje blussen''. Deze week spreekt hij over ,,een stormpje in een glaasje water''.