Intermezzo: mooi, maar wat ver weg

Fijnmazige samenzang is het specialisme van de theaterzanggroep Intermezzo. In het nieuwe programma klinken een ijl engelenkoor, een zoemend oeoeh en aaah en lalala achter een stukje Erlkönig, een nummertje klankenzang zoals de Swingle Singers dat vroeger deden, vocale staaltjes wereldmuziek, een paar poëtische liedjes van eigen hand op een bedje van zoete close harmony, een woordloos gezongen Roemeense dans van Bartók en nog meer, associatief gerangschikt en stemmig belicht.

Intermezzo, in 1984 opgericht door vijf Utrechtse conservatoriumstudenten en sindsdien als theatergroep actief, is bovenal een smaakvol ensemble met fraai uitgebalanceerd repertoire. Het nadeel is een zekere sereniteit in voordracht en presentatie, waardoor sommige nummers ergens tussen podium en zaal blijven hangen. Mooi hoor, maar nogal ver weg. Ook de nieuwe voorstelling Hardop dromen, geregisseerd door Bram Vermeulen, lijdt aan dat euvel – althans in de eerste helft. Vijf heren in grijze herenkostuums met witte overhemden staan te zingen. Bovendien iets te vaak solistisch, en daar komen we in hun geval niet voor. Eén poging tot meer levendigheid, waarbij ritmisch wordt gemept op vijf cv-radiatoren, doet in deze context nogal geforceerd aan.

Na de pauze komt er echter aanzienlijk meer variatie in. Als komische gimmick is er dan bijvoorbeeld een nummertje Comedian Harmonists uit de jaren dertig mét de tikken en het geruis van een grijsgedraaide 78 toeren-plaat. De heren komen wat losser, de enscenering wordt minder voorspelbaar en de (overigens nog altijd beschaafde) ironie sorteert meer effect. Het laatste nummer is wat mij betreft ook het mooiste: een ragfijne combinatie van een wiegeliedje van Billy Joel met een Jip en Janneke-verhaaltje voor het slapen gaan. Zo'n slot maakt weer veel goed.

Voorstelling: Hardop dromen, door Intermezzo (Ronald Becker, Etienne Borgers, Merijn Dijkstra, Matthijs Overmars en Iek de Vos). Regie: Bram Vermeulen. Gezien: 29/9 in de Schouwburg, Leiden. Tournee t/m 20/4. Inl. (020) 626 03 50.

    • Henk van Gelder