Hulp voor Kosovo op vuilnisbelt gedumpt

Nadat voor ongeveer honderd ton aan hulpgoederen is ontdekt op vuilnisbelten in de buurt van Napels vermoedt de Italiaanse justitie dat de camorra, de Napolitaanse variant op de mafia, op grote schaal hulpgoederen voor Kosovo heeft gestolen om de meest bruikbare spullen daaruit te verkopen.

Het openbaar ministerie van Santa Maria Capua Vetere, waar op een van de vuilstortplaatsen hulpgoederen zijn gevonden, is een onderzoek begonnen. Doel is vast te stellen waar de goederen vandaan komen, in de hoop zo te ontdekken waar en wanneer de camorra zich er meester van heeft gemaakt. Veel van de hulp lijkt te zijn vervoerd via een centraal inzamelingspunt in Prato, in de buurt van Florence.

Op de vuilnisbelten zijn honderden zakken gevonden van Caritas, een katholieke hulporganisatie die voornamelijk geld heeft ingezameld voor vluchtelingen uit Kosovo, maar op lokaal niveau ook hulpgoederen. Bij het weggegooide materiaal zat van alles: veel kleren, jassen en schoenen maar ook speelgoed, knuffeldieren en tassen.

Vermoed wordt dat de camorra de waardevolste artikelen eruit heeft gehaald om die elders te verkopen. De justitie acht het waarschijnlijk dat Napolitaanse misdadigers deze spullen hebben doorverkocht aan handelaars uit Noord-Italië en ook vrachtwagens beschikbaar hebben gesteld om de artikelen weer terug te brengen naar het noorden van het land.

De justitie in de Zuid-Italiaanse havenstad Bari is nog bezig met een onderzoek naar containers vol hulpgoederen, waaronder medicijnen, die door onzorgvuldig beheer zouden zijn bedorven op de snikhete kades.

Ook onderzoekt zij beschuldigingen, dat Italiaanse soldaten werkloos hebben toegekeken toen in Albanië containers met hulpgoederen voor Kosovo werden leeggeplunderd. De autoriteiten ontkennen dit, maar het weekblad Panorama heeft als bijlage bij het tijdschrift videofilms verspreid waarop te zien is hoe de containers, die bewaakt werden door het Italiaanse leger, worden leeggeroofd door Albanezen waar de soldaten bij staan.