Huishoudrobot wordt net zo gewoon als pc

Robots voor huishoudelijk gebruik die ramen zemen, het vuilnis buiten zetten en stofzuigen zijn over tien tot vijftien jaar net zo in zwang als mobiele telefoons en computers nu. Dat heeft de Economische Commissie voor Europa van de VN voorspeld in een gisteren gepresenteerd rapport over de markt voor service- en industrierobots.

Op dit moment zijn wereldwijd nog slechts vijfduizend servicerobots in gebruik. Dit aantal zal volgens het rapport de komende drie jaar tot ruim 473.000 toenemen. De robotdeskundigen verwachten de grootste toename bij de stofzuigrobots. In 2002 zullen dat er volgens hen 450.000 zijn tegenover tweeduizend nu. Een soortgelijke explosieve stijging verwachten de onderzoekers bij de grasmaaiers.

In enkele landen worden robots al gebruikt als hulp in de operatiekamer, helper van lichamelijk gehandicapten en als postsorteerder. Ook in hotels, laboratoria en in de landbouw zijn de apparaten in gebruik. De experts verwachten dat robots straks ook de taken van gidsen in musea overnemen. (ANP)