Horta wil Europese bijdrage voor vrede in Timor

Het is onacceptabel dat Portugal geen troepen kan leveren aan Interfet, de internationale vredesmacht op Oost-Timor. Een Europese bijdrage aan Interfet is wenselijker dan troepen uit Aziatische landen. Dat meent de vice-president van de Nationale Verzetsraad voor Oost-Timor en winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede José Ramos-Horta.

Ramos-Horta verliet gisteren samen met de Oost-Timorese leider Xanana Gusmão de Portugese hoofdstad Lissabon richting Dublin en Londen op een rondreis om financiële en politieke steun voor Oost-Timor te verkrijgen. ,,Samen met de Australische commandant van Interfet beklagen we ons over het trage tempo waarmee Interfet ingrijpt omdat veel landen uiteindelijk geen bijdrage leverden'', aldus Gusmão. ,,En op hetzelfde moment wordt er `nee' gezegd tegen Portugese aanwezigheid. Wij dringen er op aan dat Portugal onmiddellijk deel gaat uitmaken van de Interfet-troepen.''

Ramos-Horta onderstreepte dat de Nationale Raad een stem wil hebben in de beslissing welke landen deel gaan uitmaken van de vredestroepen op Oost-Timor. Een aantal Aziatische landen zijn niet welkom omdat zij jarenlang Indonesië hebben gesteund. ,,Wie is er gelukkig met Indiase troepen terwijl India altijd Indonesië heeft gesteund?'' , aldus Ramos-Horta. Een ander bezwaar is de twijfelachtige reputatie van veel Aziatische landen op het gebied van de handhaving van de mensenrechten, zoals Birma, of de gebrekkige kwaliteit van het leger, zoals Thailand. Daarnaast zijn er volgens Ramos-Horta nogal wat regimes betrokken bij drugshandel en andere illegale praktijken. ,,Het zou een ramp zijn voor de reputatie van de VN en een ramp voor Oost-Timor als dit soort landen deel gaan uitmaken van een vredesmacht.''

Volgens Ramos-Horta wil Oost-Timor contacten opbouwen met een groep kleinere landen binnen Europa als een tegenwicht voor een te grote politieke en economische afhankelijkheid van Australië in de toekomst. Van een dergelijke `Timor-club' zou ook Nederland deel moet uitmaken. ,,We zouden graag zien dat Nederland hierin een rol speelt namens de noordelijke Europese landen'', aldus Ramos-Horta.

    • Steven Adolf