Heineken bemoeit zich nog met alles

Het gaat goed met Freddy Heineken, eigenaar van de op één na grootste bierbrouwerij ter wereld. ,,Het gaat lekker'', vertelt de 75-jarige Heineken in een gesprek met het Heineken-Bierblad. ,,We roken weer.'' Niet dat hij was gestopt, maar ,,het mag niet, hè?'' Wel is hij op dieet. ,,Ik heb het ultieme dieet ontdekt. Het V.D.H.-dieet. Vreet de helft.''

Grootaandeelhouder Heineken, die normaal de publiciteit altijd weet te mijden, is dan ook nog iedere dag te vinden in zijn kantoor, het Pentagon, op vijftig meter van het hoofdkantoor van de brouwer in Amsterdam. ,,Maar niet meer de hele dag. Dat kan ik fysiek niet meer aan. Helaas.''

En wat doet hij daar? ,,Ik zoek de top van de onderneming uit. Ik heb het net zo moeilijk als vrouwen. Want vrouwen zijn altijd bezig naar goede mannen te zoeken en die zoeken zich ook rot.''

Verder buigt hij zich als aandeelhouder over belangrijke beslissingen en grote investeringen. ,,Maar ik bemoei me net zo goed met het nieuwe postpapier.'' Ook de reclame heeft zijn aandacht. ,,Als ik iets heel erg slecht vind, zeg ik er wat van. Ik heb het vaak al gezien voordat iemand anders het ziet.''

Zijn betrokkenheid bij het bedrijf is begrijpelijk. ,,Ik heb er een paar centen in zitten.'' Freddy bezit via Heineken Holding een fractie meer dan 25 procent van de brouwerij. Op de beurs is zijn belang nu bijna 8 miljard gulden waard. ,,Ik kan het niet laten. Ik zou me trouwens vervelen.''