Grote radiofusie in Verenigde Staten

Mediamaatschappij Clear Channel Communications neemt branchegenoot AMFM over voor 17,4 miljard dollar (35,6 miljard gulden). Dat hebben de Amerikaanse bedrijven gisteren bekendgemaakt. Door het samengaan ontstaat het grootste radioconcern ter wereld, Clear Channel Communications. Na het afstoten van onderdelen ongeveer 125 radiostations - om tegemoet te komen aan de antimededingingsautoriteiten, bezit het bedrijf activiteiten in 32 landen en 830 radiostations. Het concern heeft dan zo'n 100 miljoen luisteraars.

De overname is mogelijk gemaakt door een versoepeling in de wet die het mediamaatschappijen toestaat twee van de best beluisterde of bekeken radio- of tv-stations in dezelfde markt te hebben. AMFM was tot nu toe de grootste radiomaatschappij en Clear Channel was nummer twee. Clear Channel zal na voltooiing van de overname een omzet hebben van 3 miljard dollar, bijna twee keer zoveel als Infinity Broadcasting dat deel uitmaakt van CBS. (Lucas Ligtenberg, New York)