Functie directeur Porsius bij HMG staat ter discussie

De crisis in de top van de Holland Media Groep (HMG) is verscherpt. De positie van president-directeur P. Porsius staat openlijk ter discussie en naar verwachting zegt de ondernemingsraad vanmiddag definitief haar vertrouwen in de topman op.

Gisteren hebben volgens een memorandum voor medewerkers van het bedrijf dat de tv-zenders RTL4, RTL5 en Veronica exploiteert, weer gesprekken plaatsgevonden ,,inzake de taakverdeling van de leden van de Managing Board, inclusief die van de president-directeur''. Definitieve beslissingen zijn volgens het interne stuk nog niet gevallen. De gesprekken tussen de leden van de directie en beide aandeelhouders (het Duits-Luxemburgse CLT-Ufa en de vereniging achter Veronica) zullen ,,op korte termijn'' worden voortgezet.

,,Crisis is misschien een wat zwaar woord, maar er is wel dringend behoefte aan besluitvorming'', aldus een woordvoerster van het concern. De afgelopen periode is de directie van HMG uitgebreid met U. Glorie, D. van der Graaf en CLT-man M. Fortems, die delen van de portefeuille van Porsius hebben overgenomen. Naar verluidt speelt ook de gezondheid van Porsius een rol in de crisis.

Ingewijden spreken van een chaos binnen het bedrijf: ,,Niemand weet meer wie hier de baas is'', aldus een van hen. Vanmiddag zou de ondernemingsraad bijeenkomen om definitief het vertrouwen in Porsius op te zeggen. In het interne memo dat is verstuurd namens de directieleden (minus Porsius) wordt gesteld dat ,,de mening van de ondernemingsraad ten aanzien van het functioneren van de president-directeur zeer serieus'' wordt genomen.

Al sinds zijn aantreden begin vorig jaar ligt Porsius, een voormalig directeur van het NOB, overhoop met het personeel. Aanvankelijk boekte hij succes doordat hij met stringente kostenbesparingen de resultaten van HMG omhoog bracht. Gaandeweg ondervond hij echter steeds grotere problemen: mede onder druk van de rechter moest Porsius de saneringen afzwakken, de verkoop van het facilitaire bedrijf van HMG duurde veel langer dan was gepland en het voorgenomen afstoten van het eigen productiebedrijf HMH moest zelfs in het geheel worden afgeblazen.

De grootste tegenvaller is echter de vernieuwingsoperatie van vlaggeschip RTL4. Het was uitdrukkelijk de taak van Porsius om het verval van populariteit van de grootste commerciële zender van Nederland te keren. Dat is nog niet gelukt. In tegendeel: het gemiddelde marktaandeel over 1999 bedraagt 16,6 procent tegenover 18,0 procent in 1998 en 20,2 het jaar daarvoor.