Franse schilder Bernard Buffet pleegt zelfmoord

De Franse schilder Bernard Buffet heeft gisteren in zijn huis in Tourtour, Zuid-Frankrijk, zelfmoord gepleegd. Dat heeft de Franse politie bekend gemaakt. De schilder leed al langere tijd aan de ziekte van Parkinson, waardoor hij niet meer tot werken in staat was, aldus zijn Parijse galeriehouder en levenslange vriend Maurice Garnier.

Buffet, die 71 jaar oud is geworden, meer dan achtduizend schilderijen nalaat en ook grafiek en theaterdecors ontwierp, werkte aanvankelijk alleen in witte en zwarte verf. Later gebruikte hij, sober weliswaar, ook andere, gedempte kleuren. In een tekenachtige stijl met stakerige, zwarte contouren componeerde hij stillevens, landschappen, stadsgezichten en vooral portretten met scherpe gelaatstrekken, die stuk voor stuk een `tristesse de vivre' uitstraalden: zò scherp en triest dat menig hoofd met dat van Raspoetin werd vergeleken. Bekende onderwerpen van Buffet waren clownskoppen, het lijden van Christus en De Hel van Dante, thema's die vooral door het gebruik van zwart en door een kale, rechte lijnvoering een somber, dramatisch, soms ook pathetisch karakter kregen. In het Franse, naoorlogse kunstklimaat viel er niks te lachen, zoals hij zelf zei. Hoewel het grote Franse publiek zeer op zijn werk was gesteld, kreeg Buffet vooral in Azië de ultieme erkenning: in 1973 opende een Japanse zakenman aan de voet van de berg Fuji een museum met zo'n vierhonderd Buffets, die jaarlijks door 30.000 mensen worden bekeken.