Eis tien jaar cel na verkeersruzie met dodelijke afloop

Officier van Justitie F. Posthumus heeft gisteren voor de Amsterdamse rechtbank tien jaar gevangenisstraf geëist tegen de 35-jarige M.B. De verdachte zou de dertigjarige fietser Marc Breunis na een verkeersruzie hebben doodgeschoten.

Breunis fietste op maandagavond 21 juni over een brug in het stadsdeel Westerpark, toen hij door B., die bij zijn broer achterop de brommer zat, werd ingehaald en van dichtbij in zijn buik werd geschoten. Korte tijd later overleed hij aan zijn verwondingen.

Eerder op de avond, voorafgaand aan de schietpartij op de brug, waren er al schermutselingen geweest tussen de twee op de brommer en de fietser. De eerste woordenwisseling onstond toen de brommerrijders de fietser sneden om een geparkeerde auto te omzeilen. Toen de fietser de twee even later bij een stoplicht aantrof, trok hij B. van zijn voertuig en vielen er klappen. Niet veel later passeerden ze elkaar op de brug, en toen er opnieuw ruzie onstond, loste B. het dodelijke schot.

Volgens B. was hij die avond met zijn broer op stap en had hij naar eigen zeggen zeker vijftien glazen bier gedronken en enkele joints gerookt. Zijn broer zou hem op de bromfiets naar huis brengen. Volgens de politie heeft de broer geen aandeel gehad in de ruzie en de latere schietpartij.

B. verklaarde gisteren dat hij wel vaker een revolver op zak droeg, omdat hij zich bedreigd voelde op straat. Hij zou het slachtoffer niet hebben achtervolgd, ze moesten toevallig dezelfde kant op. Volgens zijn advocaat, S. van der Woude, had hij zo'n spijt van zijn daad, dat hij zichzelf wilde aangeven bij de politie. Maar al daarvoor hield de politie hem aan.

Volgens de deskundigen was B. verminderd toerekeningsvatbaar op het moment dat hij de fietser neerschoot.