Drie gegadigden Philips Projects

Asea Brown Boveri, General Electric en Stork onderhandelen met Philips over de de overname van het bedrijfsonderdeel Philips Projects (advies en financiering van technische projecten). Het Duitse Siemens, dat eveneens geïnteresseerd was, heeft afgehaakt.

Dat is vernomen uit een bron dichtbij Philips. Woordvoerders van ABB, General Electric Benelux en Stork hebben geen commentaar. De drie kandidaten hebben alle een stevige positie op de markt voor grote ingenieursprojecten. Philips is, aldus een woordvoerder ,,nog in een oriënterende fase'' waarin het van geïnteresseerde bedrijven geen namen wil noemen.

Asea Brown Boveri is een Zweeds-Zwitsers conglomeraat dat met grote ingenieursprojecten in het afgelopen jaar een omzet behaalde van drie miljard dollar. Het zwaartepunt van de activiteiten van ABB ligt bij de aanleg van elektrische systemen in fabrieken, ziekenhuizen en luchthavens. De activiteiten van Philips Projects op het gebied van media (geluidsinstallaties, videobewaking) en licht zouden hierop een aanvulling kunnen zijn.

Voor Stork zou de overname van Philips Projects een grote kluif zijn. Het bedrijfsonderdeel engineering van Stork behaalt een omzet van zo'n 650 miljoen gulden. Daar staat een omzet van bijna 850 miljoen gulden van Philips Projects tegenover. Met de verkoop van het Storkbelang in de joint venture Delaval Stork (voor een onbekend bedrag) aan het Duitse Mannesmann is mogelijk wel enige financiële ruimte gecreëerd.

Het conglomeraat General Electric is onder meer actief in projectfinanciering en industriële systemen, activiteiten die eveneens aansluiten bij die van Philip Projects. De diensten van dit bededrijfsonderdeel passen niet langer in de portefeuille van Philips, dat zich steeds meer toelegt op productie.

    • Michiel van Nieuwstadt