`Deportatie van Tsjetsjenen op handen'

Tienduizenden gevluchte Tsjetsjenen hangt in hun toevluchtsoord Ingoesjetië uitzetting boven het hoofd. In Moskou worden voorbereidingen getroffen om hen onder dwang terug te sturen naar het door het Russische leger heroverde deel van hun land. De krant Segodnja spreekt van een aanstaande ,,deportatie van vluchtelingen uit Ingoesjetië'' en citeert een medewerker aan van de Federale Migratiedienst: ,,Wij steunen dit initiatief. In Tsjetsjenië zijn tal van lege, bewoonbare huizen. De winter is in aantocht en in tenten kun je niet lang wonen.''

De Russische premier Vladimir Poetin wees gisteren een officiële commissie aan om deze ,,herplaatsing'' van naar schatting 100.000 vluchtelingen op touw te zetten. Het ministerie van Rampenbestrijding liet weten dat het ,,de opdracht om dit terugkeerproces te begeleiden zeker zal uitvoeren''.

Rusland heeft bij herhaling gezegd het vluchtelingenprobleem alleen wel aan te kunnen. De VN-hulporganisatie UNHCR en het Internationale Rode Kruis zijn slechts zijdelings bij de hulpverlening betrokken. De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch riep de VN vanmorgen in een verklaring op zich actiever met de Tsjetsjeense ontheemden te bemoeien. Er is een tekort aan onderdak, voedsel en warme kleding en vluchtelingen zouden op doorreis naar familie elders in Rusland systematisch en in strijd met de wet worden tegengehouden.

Ook de president van Ingoesjetië, Roeslan Aoesjev, heeft Moskou opgeroepen deze reisbeperkingen op te heffen. Alles wijst er echter op dat Rusland ze in de Kaukasus wil houden totdat de ,,herplaatsing op gezuiverd Tsjetsjeens grondgebied'' (Segodnja) kan beginnen. Slechts achtduizend vluchtelingen wonen in tentenkampen, de rest verblijft bij familie of slaapt in auto's, bushokjes en parken. ,,In Tsjetsjenië sterven we van de bombardementen en in Ingoesjetië van de honger en de kou'', zo citeert de krant Kommersant een vluchteling.