Bezetting

,,Ik gold in die jaren als een echte woelmaker. Later lekte een pak BVD-documenten uit, met een projectiesheet voor de scholing van hun agenten. En die sheet ging over mij. Ik zat daarin als een spin in het web, tussen reeksen organisaties.''

Huib Riethof (58) leeft tegenwoordig in Brussel, als adviseur voor achterstandsbuurten over heel Europa. Maar in de jaren zestig `woelde' hij in Amsterdam, in Politeia, in de Studentenvakbeweging, de ASVA, de PSP. ,,In mei '69 werd ik opgebeld: `We hebben het Maagdenhuis bezet, kom alsjeblieft helpen'.'' Al snel werd hij vaste voorzitter van de bezettersvergadering. ,,Dat was een ramp. Revoluties trekken altijd dwaallichten aan, maar bovendien was het doel zeldzaam vaag. Ja, `democratisering'. Er werd veel gelachen, de solidariteit was ontroerend, maar de praktische problemen kregen steeds meer de overhand. Je moet je voorstellen, we zaten met 600 gewone studenten dag en nacht in een gebouw geperst dat daar helemaal niet voor bedoeld was. Mensen kregen claustrofobie, van alles. Die discussies gingen op den duur over de meest banale dingen, over ruzies, over de leiding. En daartussendoor kwam dan weer zo'n theoreticus met iets over het kapitalisme. Allemaal bange mensen die hun angst niet wilden tonen.''

,,Mijn taak was om zo'n concreet doel te scheppen dat we ons, na wat onderhandelingen, met goed fatsoen konden terugtrekken. Maar dat was razend moeilijk. Een solidariteitsdemonstratie, buiten, mislukte. Dat brak het moreel. Het klinkt raar, maar ik denk dat we uiteindelijk zijn gered door het binnenvallen van de politie.''

    • Geert Mak