Analisten prikkelen Damrak

De Amsterdamse beurs leek vanochtend de stijgende lijn weer gevonden te hebben. Mede door hogere koersen op Wall Street een dag eerder en enkele positieve analistenrapporten stond de beeldbepalende AEX-index tegen het middaguur 3,79 punt hoger op 551,52.

De grootste stijger onder de hoofdfondsen was het kopieerconcern Océ dat de koers met maar liefst 6 procent zag klimmen tot 17,37 euro. Aanleiding tot de stijging waren positieve vooruitzichten van enkele financiële analisten. In de aanloop naar de presentatie van de kwartaalcijfers adviseert ING Barings haar klanten sinds gisteren om het aandeel Océ te kopen.

Een gunstig analistenrapport van zakenbank Merrill Lynch was de oorzaak van een koersstijging bij Burhmann. De leverancier van kantoorbenodigdheden kreeg er 61 eurocent op 16,65 euro bij. Uitgever VNU steeg vanochtend met meer dan 3 procent tot 33,65 euro, hoewel Merrill Lynch dit fonds een lagere aanbeveling gaf.

Ook de technologiefondsen waren in trek in Amsterdam. Philips kreeg er 1,85 euro bij op 95,80 euro. ASM Lithography ging nog harder met 1,30 op 63,70 euro.

Minder goed ging het met Hagemeyer dat, zonder dat daar een directe aanleiding voor leek te zijn, de koers met 3 procent zag dalen tot 22,49 euro.

Bij de dalers zat Koninklijke Olie. Een wat lagere olieprijs drukte de koers met 0,89 euro op 55,50.