Zwerver officier van Oranje

Ron Zwerver was zaterdagavond naar het jaarlijkse gala van het Nederlandse volleybal gelokt. De 32-jarige oud-international zou in Hilversum de prijs aan het grootste talent van de afgelopen competitie bij de vrouwen moeten uitreiken. ,,Toen ze me daar voor vroegen, vond ik het mijn plicht om dat te doen'', zegt Zwerver. Zijn aanwezigheid bij het gala was echter om een andere reden gewenst: Zwerver werd koninklijk onderscheiden. Staatssecretaris Margo Vliegenthart (sport) speldde hem de versierselen van officier in de Orde van Oranje-Nassau op. ,,Ik vond het al vreemd dat de staatssecretaris er was'', zei hij na afloop.

Zwerver was de grootste exponent van de succesvolle volleyballichting die in ruim tien jaar de sprong van de middenmoot in het internationale volleybal naar de top wist te maken. Nederland won in 1996 in Atlanta olympisch goud. Een paar maanden later nam Zwerver, record-international met 463 interlands, afscheid van Oranje. Dit jaar beëindigde hij ook zijn carrière als clubspeler. Zwerver volgt een opleiding sportmanagement.

Ben je vereerd met de onderscheiding?

Zwerver: ,,Natuurlijk. Je kent die verhalen van de bekende lintjesregen. Maar als je er zelf een krijgt, voel je je toch vereerd. Toen ik op het podium werd geroepen, ging iedereen in de zaal staan. Dat deed me wel wat. Het was jammer dat, op Olof van der Meulen na, de jongens van onze nationale ploeg er niet waren. Ook Jacky, mijn vrouw, was er niet, want ik ben een week geleden voor de tweede keer vader geworden.''

Vond je dat zo'n onderscheiding nog ontbrak op je erelijst?

,,Nee, zo heb ik het nooit gevoeld. Ik was voldaan met wat ik heb bereikt. Na de Olympische Spelen van 1996 was Peter Blangé als aanvoerder koninklijk onderscheiden. Dat heb ik toen beschouwd als eerbetoon voor de hele ploeg. En ik was daar onderdeel van.''

De meeste sporttoppers worden benoemd tot ridder, jij bent officier.

,,Dat is een stapje hoger. Dat vind ik bijzonder, ja. Het is ook een hele persoonlijke prijs.''