Wereldrevolutie

De studentenflat aan de Weesperstraat was in de jaren zestig het hart van de wereldrevolutie. Het was een blok eerlijk beton, met een belangenkantoor van de ASVA en een mensa, en een eeuwige geur van bloemkool en sudderlapjes. Daar werkte ik in die jaren. Als ik de zakken etensresten wegsmeet keek ik vaak omhoog naar de kamers van de corpsjongens, en naar mijn baardige kameraden, die met driftig schrijfmachinegetik mijn bevrijding aankondigden. Hier gebeurde het!

Hadden Provo en de Nederlandse revolutionairen werkelijk zoveel uitstraling? ,,Welnee'', zegt Huib Riethof (58), die toen veel rondreisde voor de Studentenvakbeweging. ,,De Duitse studentenleider Rudi Dutschke heeft in '66/'67 inderdaad in Amsterdam gebivakkeerd om Provo te bestuderen. Maar voor de rest is de Duitse studentenbeweging helemaal binnen de Duitse constellatie ontstaan, net zoals Mei '68 een typisch Franse revolte was.'' Waar was de echte revolutie? Lees de statistieken: in 1965 wilde ruim 50 procent van de Nederlanders niet dat kinderen hun ouders tutoyeerden, ruim 80 procent was fel tegen het buitenshuis werken van moeders.

Nog geen vijf jaar later waren beide percentages gehalveerd. Daar vond de werkelijke omwenteling van die jaren plaats, aan duizenden doorsnee keukentafels. In het oude ASVA-kantoor – `Koop het Rode Boekje!' – is nu Lulu Wang's uitgever Vassallucci gevestigd. In de mensa huist een architectenkantoor. Het flatcafé `De Doos' zoekt een leuk team dat `verantwoord en probleemoplossend' wil werken.

De stilte schreeuwt het uit.

    • Geert Mak