Van Nistelrooy staat bij PSV nu al op elf doelpunten

Met koploper PSV (7-0 tegen Sparta) als topscorer zorgden de eredivisieclubs het afgelopen weekeinde voor een totaal van liefst 42 doelpunten. Dat was een gemiddelde van 4,6 treffers per duel. Willem II-Ajax (3-6) was de meest productieve wedstrijd.

PSV won zaterdagavond ook zijn zesde wedstrijd. Sparta was in Eindhoven de zwakke tegenstander. Mark van Bommel maakte na achttien seconden al het eerste doelpunt. ,,Onze opzet was de eerste tegentreffer zo lang mogelijk uit te stellen. Ik kan niet zeggen dat we daarin echt zijn geslaagd'', zei Sparta-trainer Jan Everse na afloop. Na de snelle 1-0 volgden met een keurige regelmaat nog zes PSV-treffers. Everse noemde die ontwikkeling ,,dramatisch''. ,,De wijze waarop we doelpunten tegenkregen mag niet op het niveau waarop we nu nog spelen.''

Ruud van Nistelrooy scoorde drie keer en staat nu al op een totaal van elf. De spits wenste na afloop geen prognose te doen over het aantal doelpunten waarop hij in deze competitie uiteindelijk zal eindigen. Dat zou volgens Van Nistelrooy ongeluk brengen. Zijn aanvalspartner Luc Nilis, die pas op één treffer stond, maakte er ook twee. Winnende trainer Eric Gerets: ,,Dit was een aardige opsteker na de teleurstellende wedstrijd in de Champions League tegen Glasgow Rangers eerder in de week.''

Volgende week woensdag moet PSV op bezoek bij RKC. De Waalwijkse club staat achter PSV, Ajax en Feyenoord verrassend op de vierde plaats. Door twee late doelpunten won RKC zaterdag met 2-1 van De Graafschap. Bij de Doetinchemmers zat Rob McDonald voor het eerst als trainer op de bank. ,,We gaan hard werken, meer kan ik op dit moment niet doen'', zei de Engelsman, die bij verscheidene Nederlandse clubs in de spits speelde. Hij vond de wedstrijd ,,bijzonder leerzaam''. McDonald vroeg zich af of zijn ploeg niet een gebrek aan kwaliteit heeft. ,,Ik ben hier pas twee dagen, begin blanco, ik zie het wel op de training.''

De Brit is dit seizoen al de derde trainer bij de Doetinchemmers. Frans Thijssen startte het seizoen, maar stapte op na problemen met de Italiaanse assistent Morales. Die nam het tijdelijk over maar is nog niet gediplomeerd in Nederland. Dus werd McDonald voor negen maanden aangersteld als hoofdcoach. Zijn collega Martin Jol werd zaterdag in Waalwijk luid bejubeld. Hij heeft RKC naar een positie gebracht waar het provincieclubje nooit eerder heeft gestaan.

Naast PSV waren er nog twee clubs die grote overwinningen boekten. Vitesse won met 5-1 van NEC, Fortuna Sittard met 4-1 van Cambuur. Door de zege raakte Fortuna van de laatste plaats. Die positie wordt nu gedeeld door Cambuur en MVV. Ronald Hamming scoorde drie keer voor Fortuna. Pierre van Hooijdonk deed gisteren hetzelfde voor Vitesse. De lange aanvaller heeft één keer minder gescoord dan topscorer Van Nistelrooy. NEC speelde zeer zwak. Trainer Jimmy Calderwood vroeg na afloop van de nederlaag in Arnhem om versterking van een verdediger. Belangrijkste kandidaat voor een contract is de Marokkaan Youssef Rossi. De 44-voudige international is sinds een paar dagen op proef in Nijmegen.

Roda JC staat na de 2-1 zege bij FC Utrecht vijfde. De winnende treffer werd vlak voor tijd gemaakt door de talentvolle invaller Bas Jacobs. Hij kopte een vrije trap van Eric van der Luer in. Utrecht-trainer Mark Wotte maakte zich daar zeer kwaad over omdat hij met zijn spelers de hele week op hoge ballen had getraind. Het was de eerste thuisnederlaag voor Utrecht in deze competitie. Scheidsrechter Van Hulten onderbrak de wedstrijd een kwartier wegens het noodweer boven het stadion.

FC Twente won ook nipt van FC Den Bosch (3-2). De Enschedese ploeg maakte het zichzelf onnodig moeilijk. Twente stond na vier minuten en 22 seconden al met 2-0 voor, maar verzuimde daarna de wedstrijd definitief te beslissen. Den Bosch kwam terug en had in de slotfase een punt verdiend. ,,In de laatste twintig minuten zakten we naar een bedenkelijk niveau'', constateerde de winnende trainer Fred Rutten.