Turkije wil niet praten met `vredesgroep' PKK

De Turkse autoriteiten zijn niet van zins om te gaan onderhandelen met de `vredesgroep' van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK), die zich vrijdag met wapens en al overgaven aan de grens met Irak. Volgens een hoge officier van het Turkse leger is de symbolische overgave van de groep een ,,complot'', dat slechts tot doel heeft om de regering tot onderhandelen te ,,dwingen''.

Met hun overgave gaven de acht PKK-leden vrijdag gehoor aan een oproep van hun leider, Abdullah Öcalan. Deze had op een symbolische overgave met wapens aangedrongen omdat de PKK daarmee zou kunnen aantonen dat haar vredeswil oprecht is. Onder de acht PKK-leden die de grens overkwamen, bevond zich Ali Sapan, lange tijd een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de PKK in Europa. De acht hadden ,,vredesboodschappen'' bij zich voor de Turkse regering en het leger.

In officiële reacties op de overgave worden van die boodschappen geen melding gemaakt. In een verklaring meldden de regionale autoriteiten in Diyarbakir slechts dat ,,acht terroristen zich met hun wapens hebben overgegeven aan de veiligheidstroepen en om clementie hebben gevraagd op basis van de Wet op het Berouw (de amnestieregeling voor PKK-leden red.)''.

De advocaten van de acht hebben inmiddels laten weten ,,ongerust'' te zijn over het lot van hun cliënten. Dezen werden na de overgave overgebracht naar de militaire basis Yuksekova. Die hebben ze echter weer verlaten; onduidelijk is waar ze nu zijn. ,,Wij willen weten hoe ze eraan toe zijn en de autoriteiten moeten ons in de gelegenheid stellen om hen snel te ontmoeten.'' De advocaten vroegen de autoriteiten voordat de overgave plaatshad, enkele malen om speciale veiligheidsgaranties voor hun cliënten, maar kregen nul op rekest.

Vooralsnog lijkt met name het Turkse leger weinig onder de indruk van de vredeswil van de PKK. Vorige week nog begonnen militairen aan een grote operatie in Noord-Irak, waar de PKK een groot aantal bases heeft.