Speculatie over Grolsch na vertrek bestuurslid

Bierbrouwer Grolsch is opnieuw onderwerp van geruchten over een overname, dit keer door het Zuid-Afrikaanse SAB (South-African Breweries). De geruchten zijn ontstaan door het plotselinge opstappen van bestuurslid G.J. van der Marel, die pas een jaar in functie was. De 51-jarige Van der Marel, afkomstig uit de textielindustrie, was verantwoordelijk voor de buitenlandse verkopen. Grolsch geeft geen toelichting op zijn vertrek.

Daarnaast zegt een van de leden van de familie De Groen, die ongeveer 36 procent van de aandelen controleert, deze week in het weekblad Elsvier dat de familie openstaat voor een goed bod. Daarbij zou het volgens de 73-jarige Andries de Groen moeten gaan om een ,,niet-Europese brouwer met een goede sociale naam en de intentie om Grolsch-bier te brouwen op de Grolsch-locatie''. Hij voegde eraan toe dat er ,,geen acute drang is om te verkopen''.

Grolsch moet volgens de huidige beurskoers (plus een premie) ongeveer 1,1 miljard gulden kosten. Vorig jaar zei de Belgische brouwer Interbrew een dergelijk bedrag voor Grolsch over te hebben. Grolsch wees Interbrews avances af, vooral omdat de Belgen de plannen van Grolsch voor een nieuwe brouwerij meteen ter discussie stelden.

SAB zou volgens analist Anneke Groen van de Rabobank een geschikte kandidaat zijn onder de `niet-Europese' brouwers. SAB is buiten Afrika vooral actief in Oost-Europa, maar wil zich ook richten op volwassen markten. Ook zou het chique Grolsch-merk een mooie aanvulling zijn op de merken van SAB.