Spanje zoekt buitenlandse werknemers

Spanje heeft zo'n gebrek aan arbeidskrachten dat de regering in Madrid de komende drie jaar een miljoen buitenlandse arbeiders wil aantrekken. Hun aantal zal daardoor verdubbelen.

Volgens de krant El País worden de nieuwe arbeiders vooral geworven in Polen, Marokko, Roemenië, Ecuador, Colombia en Mali. Bouwondernemingen en boeren vinden in vele delen van het land nauwelijks nog Spanjaarden die voor hen willen werken, hoewel de werkloosheid in Spanje tot de hoogste van de Europese Unie behoort. Zij zoeken daarom hun heil bij illegalen.

De regering in Madrid wil daar een einde aan maken. Zij tekende onlangs een overeenkomst met Marokko over de komst van werknemers uit dat land naar Spanje. Volgens El País zijn soortgelijke overeenkomsten in de maak met Polen, Roemenië, Ecuador, Colombia en Mali. (ANP)