Senaat VS besluit spoedig over verbod op kernproeven

De Amerikaanse regering zal deze week een intensieve lobby-campagne beginnen om de Senaat te bewegen tot ratificatie van het verdrag dat kernproeven verbiedt. De leider van de Republikeinse meerderheid in de Senaat, Trent Lott, noemt het verdrag echter ,,slecht voor het land en gevaarlijk''. De stemming kan volgende week al worden gehouden.

De regering-Clinton beseft dat ze voor een zware opgave staat. Voor ratificatie zijn 67 van de 100 stemmen in de Senaat vereist. Naar verwachting zullen alle 45 Democraten voor stemmen, maar vooralsnog hebben slechts twee Republikeinen steun toegezegd.

President Clinton heeft de komende dagen veel tijd vrijgemaakt om senatoren persoonlijk te benaderen. Minister van Defensie William Cohen, een Republikein en ex-senator, keert vervroegd van een reis door Azië naar Washington terug om zoveel mogelijk van zijn voormalige collega's over de streep te trekken. Hij waarschuwde zaterdag dat de Senaat door niet te ratificeren een verkeerd signaal zendt aan de wereld, en vooral aan nieuwe kernmachten als India en Pakistan die onder zware druk van de Verenigde Staten staan om voortaan van kernproeven af te zien en het verdrag te tekenen.

Clinton ondertekende het verdrag in 1996, en stuurde het een jaar later naar de Senaat. Maar de Republikeinse voorzitter van de commissie voor Buitenlandse Betrekkingen, Jesse Helms, weigerde het in behandeling te nemen.

Donderdag besloot Trent Lott overwachts om de commissie van Helms te passeren en het verdrag snel in stemming te brengen in de voltallige Senaat, in de vaste overtuiging dat het Witte Huis op dit moment niet in staat is om de vereiste tweederde meerderheid bijeen te brengen. Het verdrag is ondertekend door 154 landen (niet door India, Pakistan en Noord-Korea), en slechts geratificeerd door 47 landen.

De tegenstanders van het verdrag waarschuwen voor het gevaar dat Amerika de veiligheid van zijn nucleaire arsenaal niet meer zal kunnen testen. De voorstanders betogen dat het verdrag voorziet in een internationaal controlesysteem om op de naleving van afspraken toe te zien. Daardoor zou de veiligheid van de VS, die nu al vrijwillig afzien van kernproeven, juist gebaat zijn bij het verdrag.

De tegenstanders van het verdrag kregen gisteren een opsteker. Volgens een bericht in The Washington Post is de CIA tot de conclusie gekomen dat zij moeite heeft om kleine Russische kernproeven te registeren, waardoor de internationale controle die het verdrag zal instellen, in de praktijk niet waterdicht kan zijn. De Amerikanen hebben twee explosies die Rusland vorige maand heeft veroorzaakt wel kunnen registreren, maar of het om conventionele dan wel nucleaire explosies ging, konden ze niet vaststellen.