`Russen op 20 kilometer van Grozny'

De Russische strijdkrachten hebben hun opmars in Tsjetsjenië en de bombardementen voortgezet. Ze staan volgens de Tsjetsjenen op twintig kilometer van Grozny. In Grozny is gezegd dat bijna honderd Russische en Tsjetsjeense militairen zijn gedood.

Volgens de Tsjetsjenen zijn bij de strijd om het dorp Sovjetskaja Rossija in het noordwesten van Tsjetsjenië 44 Russische militairen gedood; bij gevechten bij het dorp Sjelkovskaja in het noordoosten zouden twintig Russen en drie Tsjetsjenen zijn omgekomen. Vrijdag zouden al tien Russen zijn gedood. Van Russische zijde is de dood van twee soldaten toegegeven. Wel liet Moskou weten dat aan de grens tussen Tsjetsjenië en de oostelijke buurrepubliek Dagestan dertig Tsjetsjenen waren gesneuveld.

In Moskou wordt nog steeds ontkend dat Rusland een grondoffensief is begonnen. De Russische strijdkrachten zouden slechts een cordon sanitaire langs de grenzen van Tsjetsjenië vormen om Tsjetsjeense ,,bandieten'' te verhinderen Rusland binnen te komen voor aanslagen op Russische doelen. Volgens minister van Defensie Sergejev wordt Tsjetsjenië ,,stukje voor stukje opgerold''. Een militaire woordvoerder zei gisteren dat de Russen nu tot tien kilometer op Tsjetsjeens grondgebied zijn doorgedrongen. Ze zouden geen pogingen doen dorpen te bezetten, maar ,,de bandieten'' met artillerievuur bestoken.

Bij bombardementen van de Russische luchtmacht zijn opnieuw ziekenhuizen en scholen getroffen. In de stad Oeroes Martan werden 28 burgers, onder wie veel kinderen, bij een bombardement gedood. Het aantal Tsjetsjenen dat in de richting van de westelijke buurrepubliek Ingoesjetië is gevlucht is inmiddels opgelopen tot 110.000.

Rusland heeft Tsjetsjenië afgesneden van de toevoer van olie, gas en water. De Russische regering erkent bovendien het bewind van de gematigde president Aslan Maschadov en de legitimiteit van het Tsjetsjeense parlement niet langer. In plaats daarvan wordt het tijdens de oorlog van 1994 tot 1996 ingestelde pro-Russische parlement erkend. Die maatregel is gisteren door de Russische media scherp veroordeeld. Het blad Nezavissimaja Gazeta sprak van ,,een pure absurditeit'', de Segodnja hekelde ,,de reanimatie van lijken'' en de Novye Izvestija noemde het pro-Russische parlement van Tsjetsjenië ,,politieke nullen''.

De Tsjetsjeense president Maschadov zei gisteren in Grozny dat hij internationale waarnemers uit het Westen en Rusland wil laten controleren of er in Tsjetsjenië ,,terroristenbases'' zijn, zoals Rusland ter rechtvaardiging van zijn aanvallen beweert. Als die worden gevonden, aldus de president, ,,zullen we ze zelf vernietigen''. Hij zei ook de komst van een internationale vredesmacht te verwelkomen. Maschadov riep het Westen op Rusland geen leningen meer te verschaffen, omdat Moskou daarmee de oorlog tegen de Tsjetsjenen financiert. (Reuters, AFP, AP)