Nieuwe aanval Tories in strijd tegen Labour

De Britse oppositieleider William Hague maakt vandaag onder de vlag van ,,het gezonde verstand'' een reeks voorstellen bekend die de aandacht van zijn Conservatieve Partij en van de kiezer moeten concentreren op de volgende verkiezingscampagne.

Maar een nieuwe reeks ruzies tussen Tory-kopstukken over het ideologische erfgoed van de partij en de Britse positie in Europa overschaduwen het jaarlijkse partijcongres al voor het is begonnen. Hague moet alle zeilen bijzetten om zijn inhoudelijke agenda luider te laten klinken dan wat `het gevecht der dinosaurussen' is genoemd.

Op de `revolutionaire blauwdruk' die hij vandaag in Blackpool onthult, domineren voorstellen voor verbetering van het onderwijs, de gezondheidszorg en werkloosheidsbestrijding. Daarmee wil hij twijfelende Labour-stemmers lokken, die ontevreden zijn over de resultaten die premier Tony Blair op die onderwerpen boekt. Hague wil staatsscholen vergaande autonomie geven, waarbij de wethouder van onderwijs niet langer budgetten kan vaststellen en ouders een schoolhoofd kunnen ontslaan. Hij wil ook de wachtlijsten voor ziekenhuisopname aan een maximumlengte binden en arbeidsbureaus privatiseren.

Hague voelt zich mogelijk gesteund door oud-premier Margaret Thatcher, die hem vanochtend in The Daily Telegraph ,,duidelijk een van de beste leiders van onze partij in de oppositie'', ,,een begaafd strateeg'' en een ,,moedig politicus'' noemt. Ze maakte eerder geen geheim van haar afkeer van Hague, die zij Wee Willie zou hebben genoemd, wat zowel `Willempie' als `kleine piemel' kan betekenen.

Thatcher valt premier Blair aan die ze ,,een schaamteloos spel met het vertrouwen'' van de Britse burgers verwijt, maar haar brief is ook een charge tegen haar opvolger John Major, die ze verantwoordelijk houdt voor het overlopen van Tory-stemmers naar Labour.

In de eerste voorpublicatie uit diens memoires noemde Major zijn ,,autocratische'' voorgangster gisteren ,,inconsistent'' over Europa. Haar aanvankelijk positieve openbare opstelling ,,vonkte'' met haar fanatiek anti-Duitse standpunt dat binnenskamers domineerde, aldus Major. De nieuwe aanval komt een week na de onthulling, in een gepubliceerd dagboek van zijn voormalige secretaresse, dat Major opdracht gegeven zou hebben Thatcher ,,te vernietigen''.

Michael Heseltine, oud-minister van Financiën en voorstander van Britse toetreding tot de euro, noemt Hague's recent verharde Europa-standpunt vanochtend in de Financial Times ,,verkeerd'' en een gevaar voor de Britse economie. Heseltine spreekt een aantal bijeenkomsten in Blackpool toe. Veel aandacht zal ook gaan naar Michael Portillo, een euroscepticus en een mogelijke bedreiging voor Hague's partijleiderschap.

    • Hans Steketee