Lichte straf voor Van Buitenen

De Nederlandse euroambtenaar Paul van Buitenen heeft vanmorgen een reprimande gekregen van de tuchtraad van de Europese Commissie. Volgens de raad is de Nederlandse ambtenaar over de schreef gegaan door eind vorig jaar interne gegevens aan een Europarlementariër te geven. Een reprimande is de op een na lichtste straf.

Volgens de tuchtraad heeft Van Buitenen de regels overtreden door een rapport te verspreiden dat onderdeel was van een lopend justitieel onderzoek. Bovendien bevatte het door Van Buitenen zelf opgestelde rapport niet-gecontroleerde feiten. Een verzachtende omstandigheid is volgens de tuchtraad dat de gedragsregels voor ambtenaren op dit punt eind vorig jaar niet geheel duidelijk waren.

In een eerste reactie zegt Van Buitenen: ,,Ik kom eraf met een lichte straf, maar mijn daden worden in zware bewoordingen veroordeeld. Waarschijnlijk ga ik in beroep.''

Een lid van de tuchtraad, directeur-generaal S. Smidt, deed Van Buitenen vorige week donderdag nog een aanbod, zegt de euroambtenaar: ,,In ruil voor een mild oordeel in mijn tuchtprocedure moest ik beschuldigingen tegen commissarissen en hoge Europese ambtenaren weglaten in mijn boek dat volgende week uitkomt. Daar ben ik niet op ingegaan.'' Een woordvoerder van de Commissie ontkent dat gepoogd is een `deal' te sluiten.