Lange rente stijgt uit angst voor ECB

De rente op tienjarige staatsleningen, die leidend is voor de hypotheekrente, is op de obligatiemarkt gestegen tot 5,38 procent uit angst dat de Europese Centrale Bank eerder dan verwacht de geldmarktrente opschroeft.

Door koersdalingen van obligaties is de lange-termijnrente vanmorgen gestegen tot het hoogste peil sinds december 1997. Reden voor de stijging van de rente op de kapitaalmarkt is de omgeslagen stemming op de financiële markten over de bijeenkomst van de Europese Centrale Bank, komende donderdag.

Begin vorige week was nog de overheersende mening dat de ECB met het opschroeven van zijn voornaamste rentetarief voor de geldmarkt, nu 2,5 procent, zou wachten tot begin volgend jaar. Tekenen van oplevende economische groei, en met name de uitspraak van ECB-president Duisenberg afgelopen vrijdag dat de liquiditeitssituatie in de eurozone `nogal genereus' is, hebben de stemming sindsdien gewijzigd. Eerder zei vice-president Noyer van de ECB al dat de bank eerder vroeg dan laat zal reageren om opwaartse prijsdruk in de eurozone te voorkomen. Chef-econoom en ECB-bestuurder Otmar Issing zei vrijdag dat hij daarin niet met Noyer van mening verschilde.

De uitlatingen zorgden vrijdag al voor flinke verliezen op de obligatiemarkt, die vanmorgen doorgingen. De vergadering van de Amerikaanse Federal Reserve Board over het rentebeleid in de Verenigde Staten, die morgen plaatsheeft, en de beleidsvergadering van zowel de Bank of England als de ECB, allebei donderdag, beloofden volgens handelaren vanmorgen een nerveuze week op de financiële markten.

Een telefonische rondgang lang verschillende dealingrooms van grote banken bevestigde vanmorgen dat veel partijen rekening houden met een veel snellere monetaire verkrapping door de ECB dan eerder werd verwacht. ,,Ze bereiden het in de pers langzaam voor'', constateerde een handelaar vanmorgen. Er was verschil van mening of een renteverhoging komende donderdag al zal worden doorgevoerd, en zo ja in welke vorm. De ECB zou ervoor kunnen kiezen zelf geen hoger vast rentetarief aan te kondigen, maar het aan de markt over te laten. Dat zou, net zoals de Duitse Bundesbank dat tot vorig jaar deed, gaan in de vorm van een `variabele repo'. Hierbij bieden banken op de geldmarkt zelf een rentetarief waartegen zij van de ECB willen lenen.

De ECB kiest vervolgens tegen welk geboden rentetarief zij haar beleningen toewijst. De uitkomst kan een hogere rente zijn dan de 2,5 procent van nu.