Koopadvies slaat in op beurs

Minieme winstjes voor het grootste deel van de AEX-fondsen brachten de AEX-index vanmorgen omhoog, tegen de verdrukking van de zwakke obligatiemarkt in.

Morgen vergaderen de Amerikaanse centrale banken over het rentebeleid, en donderdag volgen vergaderingen van de Bank of England en de Europese Centrale Bank. Zoveel onzekerheid veroorzaakte een gemengde stemming op het Damrak, dat evenals de rest van de Europese beurzen toch een kleine winst kon boeken. Rond het middaguur stond de index 2,95 punten hoger op 542,03 punten.

Adviezen van banken brachten de koersen van Océ en Buhrmann in beweging. Océ, dat al maanden wordt geplaagd door koersdalingen, was vanmorgen een van de uitschieters, met een koersstijging van 2,7 procent tot 16,89 euro.

Een koopadvies van ING Barings deed wonderen voor de koers.

Donderdag presenteert Océ de cijfers over het derde kwartaal, die volgens ING nog steeds kunnen teleurstellen. De koers van het aandeel is echter zo ver gezakt dat het fonds nu als goedkoop wordt beschouwd.

Ook de Amerikaanse zakenbank Merill Lynch liet zien hoeveel invloed analistenrapporten kunnen hebben. Een positief advies voor Buhrmann resulteerde in een koersstijging van 9 procent voor het fonds op 17,10 euro. Merill Lynch noemt een koers van 28 euro haalbaar voor het aandeel Buhrmann.

Hoogovens mocht 1,9 procent omhoog nadat bekend werd dat de fusie met British Steel definitief doorgaat. 94,2 procent van de aandelen is inmiddels aangemeld.

Anders dan de AEX deden de Midkap-fondsen het vanmorgen slecht. De AMX-index moest met 0,6 procent omlaag. Ahrend (min 3,15 procent) en Ordina (min 3,3 procent) waren de grootste dalers.