Israel schrikt van winst FPÖ

In Israel is heftig gereageerd op de verkiezingszege van de extreem-rechtse FPÖ in Oostenrijk. Volgens oud-premier Shimon Peres is er ,,reden tot grote bezorgdheid''. Leider van de Shinoei-oppositiepartij noemde het ,,geen toeval dat zowel Hitler als Adolf Eichmann in Oostenrijk zijn geboren''. Lapid, overlevende van de Holocaust, voegde eraan toe dat ,,Mozart ook in Oostenrijk werd geboren''. Minister van Milieu Dalia Itzik zei dat de uitslag bewijst dat de Oostenrijkers de lessen van de jaren dertig niet hebben geleerd. Deze minister ziet overeenkomsten tussen Hitler en Haider die leden van de SS ,,nette kerels heeft genoemd en zegt dat de concentratiekampen strafkampen waren''.

Israel's grootste krant, Yediot Achronot, wijst op de tegenstelling tussen de Oostenrijkse welvaart en de hernieuwde opkomst van Oostenrijks fascisme. Niet de buitenlandse arbeiders in Oostenrijk noch hoge belastingen maar het uit de weg gaan van zielsonderzoek waarom en hoe Oostenrijk zich met Hitler-Duitsland verbond, is volgens Yediot Achronot de reden van Haiders succes.