Internationale beurzen

LONDEN

Kwetsbaar, zo noemden handelaren in Londen de aandelenkoersen vanmorgen, omdat de FTSE er niet in slaagde boven de 6000 punten te komen. Rond het middaguur stond de index 0,3 procent hoger op 5987 punten. Beleidsvergaderingen van zowel de Amerikaanse, de Britse als de Europese centrale banken over de rente zorgden voor een slechte obligatiemarkt in Europa en een navenante stemming op de beurs.

FRANKFURT

In Duitsland hielden beleggers vanmorgen steeds meer rekening met een renteverhoging door de Europese Centrale bank, wellicht al komende donderdag. Desondanks konden de aandelenkoersen omhoog, met een stijging van 0,8 procent voor de DAX-index tot 5166 punten.

PARIJS

De CAC-index steeg met een half procent in wat handelaren omschreven als een `richtingloze' beurs. De CAC was 0,4 procent hoger op 4571 punten.

Afgezien van het opschorten van de handel in tabaksfabrikant Seita in afwachting van een bericht – mogelijk over samenwerking met het Spaanse tabacalara – was er weinig bedrijfsnieuws. Beleggers wachtten op de opening van Wall Street.

TOKIO

De effectenbeurs in Tokio is de week positief begonnen. Het Nikkei-gemiddelde steeg vanmorgen met 51,15 punten (0,29 procent) naar 17.763,71 punten.

De hoofdoorzaak van de stijging is de publicatie van de driemaandelijkse `Tankan'-peiling van de Japanse centrale bank. Daaruit blijkt dat het Japanse bedrijfsleven steeds minder pessimistisch wordt over de economische vooruitzichten. Waarnemers zien hierin een nieuw teken dat de tweede economie van de wereld zich langzaam begint op te richten uit de ergste crisis in meer dan vijftig jaar.

In de peiling steeg de index van min 37 in juni naar min 22 in september. Dat was beter dan de meeste economen hadden verwacht. Het feit dat het cijfer nog steeds negatief is, betekent dat het aantal pessimisten nog altijd groter is dan het aantal optimisten.

Op de beurs in Hongkong steeg de Hang-Sengindex met 1,1 procent. De koersindex in Zuid-Korea sloot met een fors verlies van 2,5 procent en in Australië eindigden de aandelen gemiddeld 0,6 procent lager.