India tekent verdrag tegen kernproeven

India zal het internationale kernstopverdrag ondertekenen nadat de nieuwe regering en het nieuwe parlement later deze maand zijn geïnstalleerd. Volgens nationaal veiligheidsaviseur, Brajesh Mishra, heeft India na de kernproeven van vorig jaar ,,geen gegevens meer nodig'' om het nucleaire bewapeningsprogramma verder te kunnen ontwikkelen.

Premier Atal Behari Vajpayee, die vorig jaar opdracht gaf tot vijf ondergrondse kernproeven, kondigde toen al een eenzijdig moratorium af op Indiase kernproeven. Ook beloofde hij een jaar geleden in de Verenigde Naties al dat India de invoering van het verdrag niet zou blokkeren. De ondertekening van het verdrag liep echter vertraging op omdat de regering van Vajpayee in april van dit jaar viel. Binnen twee tot drie weken wordt de installatie van de nieuwe Indiase regering verwacht.

India heeft zich lange tijd tegen het verdrag verzet omdat in het verdrag volgens New Delhi geen concrete stappen worden genomen die binnen bepaalde tijd zullen leiden tot nucleaire ontwapening. Pakistan weigert het verdrag te ondertekenen zolang India niet tekent. Bovendien wil de Pakistaanse regering dat de internationale economische sancties worden ingetrokken in ruil voor ondertekening van het verdrag. Onder aanvoering van de Verenigde Staten kondigde een groot aantal landen sancties af nadat eerst India, en twee weken later Pakistan in mei 1998 een serie kernproeven hielden.