Herfkens: strijd tegen armoede is nu kansrijk

Dit is het moment voor de wereld om de armoede aan te pakken. Er zijn kansen en er is daarover consensus in de wereld.'' Dit heeft minister Eveline Herfkens gezegd in een rede waarmee zij zaterdag in het Tropenmuseum in Amsterdam de viering van vijftig jaar Nederlandse ontwikkelingssamenwerking afsloot. Net als premier Kok, die de bijeenkomst eerder had toegesproken, onderstreepte Herfkens het belang van goed bestuur en goed beleid in landen die een duurzame bilaterale hulprelatie met Nederland hebben. Zij zei zich zorgen te maken over het budget van haar Duitse SPD-collega Heidemarie Wieczorek-Zeul (bijnaam Rote Heidi) dat door de bezuinigingsmaatregelen van de Duitse regering wel eens zou kunnen uitkomen onder de norm van 0,7 procent van het BNP die de Verenigde Naties voor de rijke landen aanbevelen. Herfkens overhandigde prins Claus, die met de koningin aanwezig was, het eerste exemplaar van het boek `De geschiedenis van vijftig jaar Nederlandse ontwikkelingssamenwerking', dat in opdracht van haar voorganger Pronk door een onafhankelijke redactie is geschreven.