Feyenoord zoekt tevergeefs naar vorm en inspiratie

De oppermachtige landskampioen van vorig seizoen zoekt al bij het vallen van de eerste herfstbladeren naar nieuwe inspiratie. Er is de klad gekomen in de doelpuntenproductie, de topscorer zit hopeloos uit vorm op de bank, de internationals spelen onder hun niveau en de meeste spelers bewegen zich in een ouden van dagen-tempo over het veld.

Toch noemt trainer Leo Beenhakker de situatie bij Feyenoord nog ,,niet dramatisch''. Al is hij ,,niet zo gelukkig'' met de achterstand van zeven verliespunten op PSV. Na de zwakke vertoningen van de laatste weken bleek ook gisteren tegen AZ (0-0) dat de Rotterdammers een terugval doormaken.

Feyenoord mist in de competitie de efficiëntie van vorig seizoen. Hoewel een overwinning gezien het veldspel niet verdiend was geweest, kreeg Feyenoord voldoende kansen om in de Alkmaarder Hout te zegevieren. De aanvallers Tomasson en Kalou vonden doelman Moens, die zich eindelijk eens van zijn beste kant liet zien, steeds op hun weg. Ze moeten het gevoel hebben gehad dat het doel van AZ steeds kleiner werd. ,,Vorig seizoen hadden we aan drie kansen genoeg om een doelpunt te maken'', zuchtte Beenhakker. ,,Nu schieten we er tegen RKC zelfs bij veertien kansen niet één in.''

Beenhakker zette Julio Cruz bij hoge uitzondering weer eens op de reservebank. De Argentijnse `guerrillero' had afgelopen woensdag bij Boavista zijn laatste greintje krediet verspeeld. Vooral de manier waarop Cruz met zijn vormcrisis omspringt was voor Beenhakker de druppel. ,,Iedere voetballer krijgt met vormverlies te maken. Dan moet je gaan werken, bewegen, lopen. Maar Cruz scheidt er gewoon mee uit. Dat gaat ten koste van het elftal.''

De trainer van Feyenoord maakte een ongelukkige vergelijking met Machlas van Ajax. ,,De situatie van Cruz is synoniem aan het Machlas-verhaal. Je ziet ook bij hem aan zijn lichaamstaal dat hij vol onbegrip over het veld loopt. Dat is juist de verkeerde reactie.''

Enkele uren later gaf Ajax-trainer Jan Wouters zijn Griekse spits wél een kans om zich in het basisteam te revancheren. Machlas maakte vervolgens tegen Willem II twee doelpunten. Cruz kreeg in de tweede helft een half uur van Beenhakker. In die periode maakte hij een hulpeloze indruk.

Van Gastel, Van Vossen, Van Wonderen en Konterman hebben gemeen dat zij voor komende zaterdag zijn uitgenodigd voor de oefeninterland van het Nederlands elftal tegen Brazilië. Het kwartet deelt echter in de malaise bij Feyenoord. Waarbij het verbazingwekkend is dat Van Vossen nog steeds Marc Overmars uit Oranje houdt. De linkerspits van Arsenal was afgelopen woensdag een van de beste spelers op het veld van Camp Nou in Barcelona.

De keuze van de man of the match bij AZ-Feyenoord viel gistermiddag bij de jury in het stadion op Dries Boussatta. Daar was iets voor te zeggen, want de rechtsbuiten van AZ bezorgde Patrick Paauwe, de linker verdediger van Feyenoord, bijna een minderwaardigheidscomplex. Na een geslaagde passeerbeweging kwam zijn voorzet echter zelden bij een medespeler terecht. Tot ergernis van de 34-jarige schutter John Bosman, die in luchtduels Feynoordverdediger Konterman regelmatig de baas was. Tevens ondervond de veteraan, die sterk begon maar langzaam zijn krachten voelde wegvloeien, de nadelen van het behoudende spelsysteem van AZ.

Trainer Gerard van der Lem begon met twee ouderwetse voorstoppers, Van den Berg en Wijker, als bewakers van één centrumspits: Kalou. Terwijl Buskermolen op het middenveld zijn handen vol had aan Tomasson en Van Galen veel duels uitvocht met Van Gastel. Vandaar dat Bosman te weinig ondersteuning kreeg en zich kort voor het einde van de wedstrijd wat gedesillusioneerd met krampverschijnselen moest laten wisselen.

Van der Lem hinkt nog op twee gedachten met zijn centrale verdedigers. Tegen gevaarlijke tegenstanders bouwt hij liever enige zekerheid in, maar dan zal het niet eenvoudig zijn om voorin voldoende stootkracht te ontwikkelen. Max Huiberts kan met zijn loopvermogen over de as van het veld de verbinding tussen middenveld en aanval tot stand brengen. De linksbenige voetballer ontbrak echter wegens een blessure. Ook rechtshalf Fernando Ricksen bleef eveneens wegens een ziekte noodgedwongen aan de kant.

Niettemin bleek AZ gisteren ook onder Van der Lem, de voormalige rechterhand van Louis van Gaal, verzorgd voetbal te kunnen spelen. Hoewel zijn ploeg het seizoen matig begon en gisteren pas het eerste puntje in De Alkmaarder Hout verdiende. Van der Lem kondigde bij zijn komst aan dat hij de lijn van zijn voorganger Van Hanegem wilde voortzetten. Daar heeft het voorlopig enige schijn van.

    • Erik Oudshoorn