Dromen van de nieuwe serveerster

De Amerikaanse scenarist-regisseur James Mangold, wiens eerste officiële credit het script van de tekenfilm Oliver & Company (1988) betrof, houdt van buitenbeentjes. In Mangolds eerste `grote' film, Cop Land (1997) was Sylvester Stallone een goedmoedige sheriff die zwijgend corruptie en onrecht gadeslaat. In zijn volgende project, Girl, Interrupted, zal Winona Ryder opgesloten worden in een psychiatrische inrichting in de jaren zestig. En in Mangolds `onafhankelijk' geproduceerde speelfilmdebuut Heavy (1995) geeft Pruitt Taylor Vince met schichtige ogen gestalte aan Victor, een zwaarlijvig, kalend en contactgestoord moederskindje dat pizza's bakt in een diner in een uithoek van de staat New York.

Voor Victor staat de tijd al jaren stil. Op zijn kamer hangt nog steeds een poster van Farrah Fawcett. En sinds mensenheugenis bakt hij dagelijks tegen zijn zin pizza's in het door zijn overheersende moeder (Shelley Winters!) bestierde, krakkemikkige restaurant waar Deborah Harry al jaren de verongelijkte serveerster uithangt. Iedereen zou wel anders willen, maar a good heart is hard to find, zoals een van de miserabele stamgasten opmerkt. De diner is een broeinest van mentale immobiliteit.

Maar dan dient zich, meteen al in de eerste scène, een nieuwe serveerster aan: Liv (Stealing Beauty) Tyler, een beetje een labiele, maar fraaie jongedame met wazige ogen, volle lippen en een verleidelijke giechel. Victor is verkocht. Maar in actie komen, durft en kan hij niet. Hij vindt zichzelf te dik. Zelfs het rothondje van zijn moeder mag hem niet. Hoogstens durft hij over de nieuwe serveerster te drómen. Dat hij haar heldhaftig van een verdrinkingsdood redt. Of dat zij de plaats heeft ingenomen van zijn moeder aan de ontbijttafel.

De karakters in Heavy sterven van verlangen maar hebben al jaren geleden, tegen beter weten in, besloten dat zij niet tegen verandering kunnen. En regisseur Mangold slaat dat allemaal gade. Met een zeldzaam goed hart.

Heavy (James Mangold, 1995, VS), BBC1, 1.10-2.50u.

    • Alex de Ronde