Draškovic: ongeluk was een aanslag op mijn leven

Vuk Draškovic, een van de leiders van de Joegoslavische oppositie, is gisteren aan de dood ontsnapt bij een verkeersongeluk. Bij het ongeval kwamen zijn drie lijfwachten en een partijgenoot om het leven. Draškovic zelf werd licht gewond. Hij zei later er zeker van te zijn dat het ging om een aanslag op zijn leven.

Het ongeluk deed zich voor bij Lazarevac, veertig kilometer ten zuiden van Belgrado. Draškovic, leider van de oppositionele

Servische Vernieuwingsbeweging (SPO), en zijn metgezellen waren in twee auto's op weg toen een vrachtwagen met zand, die uit tegenovergestelde richting kwam, plotseling uitweek en op de linker weghelft raakte.

De eerste van de twee auto's van Draškovic' gezelschap trachtte de vrachtwagen te ontwijken en botste daarbij tegen een boom. De tweede wagen botste frontaal op de vrachtwagen. De drie lijfwachten van de SPO-leider en een partijfunctionaris, Veselin Boskovic, stierven ter plekke. Draškovic was de enige inzittende van de twee auto's die het ongeluk overleefde; hij werd licht gewond. De chauffeur van de zandauto vluchtte weg en is nog spoorloos.

Na het ongeluk aarzelde Draškovic niet om openlijk van een moordaanslag te spreken. ,,Het gaat duidelijk om een aanslag op mij, maar door de wil van God zijn allen omgekomen behalve ik'', zei hij. Volgens hem was er voor de chauffeur van de zandauto geen enkele reden om uit te wijken. De weg was goed, er waren geen bochten en ook de weersomstandigheden lieten weinig te wensen over. ,,Ik ben er zeker van dat hij me wilde doden.''

De omgekomen SPO-functionaris, Veselin Boskovic, was een broer van Draškovic' vrouw Danica. Bij de gemeente Belgrado was hij directeur van de afdeling die bouwvergunningen verstrekt. In die functie was de corrupte Boskovic uiterst omstreden. (Reuters, AFP, AP)

`ONGELUK': pagina 5