Coalitie van Vajpayee wint in India

Premier Atal Behari Vajpayee is volgens opiniepeilers vrijwel zeker van de overwinning bij de verkiezingen in India.

De Nationale Democratie Alliantie (NDA) van 22 partijen onder leiding van Vajpayee's nationalistische hindoepartij BJP haalt volgens de voorspellingen een meerderheid in het nieuwe parlement.

Gisteren begon de laatste ronde van de grootste verkiezingsoperatie uit de geschiedenis, die vijf weken heeft geduurd. Het tellen van de 300 miljoen stemmen begint woensdag en zal vermoedelijk een aantal dagen in beslag nemen.

In India is het gebruikelijk dat de grote landelijke partijen vóór de verkiezingen een coalitie aangaan met kleinere, regionale partijen opdat zij ook kunnen groeien in districten waar regionale partijen de dienst uitmaken. Volgens een peiling in opdracht van de staatsomroep Doordarshan behaalt de NDA 287 zetels, iets meer dan de helft van de 543 zetels in de Lok Sabha, het Lagerhuis van het parlement. Volgens een peiling van de commerciële omroep Star TV wordt de meerderheid van de BJP en zijn coalitiegenoten nog groter: 295 tot 305 zetels.

De Congrespartij van Sonia Gandhi zou, samen met enkele kleine regionale partijen, uitkomen op 155 tot 170 zetels. Volgens de peilingen zou Sonia Gandhi, de weduwe van de vermoorde oud-premier Rajiv Gandhi, zijn verkozen in het parlement. Zij was verkiesbaar in twee kiesdistricten.

Volgens de verkiezingscommissie heeft iets meer dan de helft van de kiesgerechtigden gestemd.

India, met een bevolking van om en nabij de één miljard mensen, heeft ruim zeshonderd miljoen kiesgerechtigden. Volgens de verkiezingscommissie is de opkomst dit jaar lager dan anders omdat de parlementsverkiezingen van dit jaar al de derde zijn sinds 1996.

Bij de verkiezingen, die op 3 september begonnen, zijn tot nu toe 95 doden gevallen, beduidend minder dan de afgelopen twee keren. Vorig jaar kwamen meer dan tweehonderd mensen om het leven tijdens de verkiezingen. Hoewel gisteren meer dan een half miljoen soldaten en politiemensen op de been waren, vielen bij aanslagen en schietpartijen 39 doden, het merendeel in de noordoostelijke deelstaten Assam, Manipur en Tripura.

Hoewel gisteren de laatste van vijf officiële verkiezingsdagen was, gaat een aantal districten pas vandaag, morgen en aan het einde van de maand naar de stembus. In het district Anantnag in Kashmir wordt vandaag pas gestemd omdat de kandidaat van de BJP enkele weken geleden werd gedood door militanten. Hetzelfde gebeurde in een district in de roerige deelstaat Assam. In een aantal districten in Midden-India moesten de verkiezingen worden uitgesteld wegens overstromingen.