Coach oorzaak honkbalcrisis

Neptunus heeft gisteren in Rotterdam de nationale honkbaltitel heroverd op HCAW. De ontknoping van de Holland Series werd overschaduwd door een bestuurscrisis bij de honkbalbond.

Drie van het zes leden tellende bestuur van de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softbalbond (KNBSB) zijn in het weekeinde opgestapt. Voorzitter Theo Reitsma, secretaris Ruud van Zetten en penningmeester Cees van Bemmel kunnen zich niet langer verenigen met het topsportbeleid van de honkbalbond.

Inzet van de bestuurscrisis is de beperkte beschikbaarheid van bondscoach Jan Dick Leurs die onlangs een nieuw contract tekende dat hem tot en met de Olympische Spelen in Sydney aan de KNBSB verbindt. Leurs, sinds 1992 in dienst bij de KNBSB, kan zich nog steeds niet voor de volle honderd procent vrijmaken voor zijn functie als honkbalcoach. Hij kan door zijn drukke baan volgende maand niet met de nationale ploeg mee naar het toernooi om de Intercontinental Cup en hij moet, net zoals bij het WK van 1998 in Palermo, soms halverwege een toernooi naar huis.

Volgens de drie opgestapte bestuursleden moet een bondscoach bij elk toernooi van het Nederlands team aanwezig zijn. ,,Er wordt veel geld gestoken in de nationale ploeg'', zegt Reitsma, die pas in maart als voorzitter aantrad. ,,Dat geld komt voor meer dan negentig procent uit de kas van NOC*NSF. Als je een goed topsportklimaat wilt creëren, moet je verantwoording kunnen afleggen voor dat geld. Dat kan ik niet in de huidige situatie.''

Binnen het bestuur van de KNBSB bestond al langer onenigheid over de invulling van het topsportbeleid van de bond. Vijf weken lang is vergeefs gezocht naar een oplossing. ,,Ik heb tot donderdag gewacht, maar er kwam geen schot in de zaak'', aldus een vastbesloten Reitsma. ,,Er zijn alleen een paar in mijn ogen loze toezeggingen gedaan en dus heb ik een streep getrokken. Ik wil geen verantwoordelijkheid dragen voor een beleid waar ik niet achter sta. Dit is een misschien niet alledaags besluit, maar ik heb nu eenmaal mijn principes.''

Collega Peter van 't Klooster, voorzitter van de honkbalsectie, had ook liever gezien dat Leurs, die met de nationale selectie onder meer drie keer de Europese titel won, volledig beschikbaar was. ,,Maar Leurs is belangrijk voor het Nederlands team en dus waren wij bereid tot een compromis'', zei Van 't Klooster zaterdag in het NOS-programma Langs de Lijn. ,,Het zou een risicovolle zaak zijn hem nu te vervangen. Het is in hoge mate twijfelachtig of een andere coach ook een verbetering kan geven. Daarvoor is de status van Leurs te groot.''

De bestuurscrisis bij de honkbalbond kwam op een uiterst ongelukkig moment. In hetzelfde weekeinde streden het Rotterdamse Neptunus en HCAW uit Bussum om het nationale kampioenschap. Nadat zaterdag de vierde wedstrijd van de Holland Series in het water was gevallen, waren de Rotterdammers gisteren in eigen huis met 7-2 te sterk. Ze namen daardoor een beslissende 3-1 voorsprong in de finalereeks. De overwinning van Neptunus kwam niet als een verrassing. Daarvoor waren de Rotterdammers dit seizoen eenvoudig te sterk. De nieuwe landskampioen wist in de competitie een recordaantal van 39 overwinningen bijeen te sprokkelen.

De werpers beslisten de eindstrijd tussen HCAW en Neptunus. Voor Neptunus stond Ken Brauckmiller op de heuvel, terwijl HCAW-coach Brian Farley opnieuw zijn troef Jurriaan Lobbezoo uitspeelde. In het tweede treffen wist Lobbezoo de Rotterdammers op eigen bodem met slechts twee honkslagen tegen op een blanco score te houden. Brauckmiller kon daar toen bitter weinig tegenover stellen, maar gisteren waren de rollen omgedraaid. Lobbezoo had zijn dag niet, moest negen honkslagen incasseren en werd gewisseld in de zevende inning, toen er voor HCAW nauwelijks meer iets te redden viel.

HCAW nam in de derde inning een kleine voorsprong, maar in de gelijkmakende slagbeurt sloegen catcher Johnny Balentina en speler-coach Robert Eenhoorn Neptunus langszij. Dankzij een tweehonkslag van opnieuw Balentina liep Neptunus uit naar 6-1. HCAW kwam een punt dichterbij, maar de homerun van Percy Isenia in de achtste inning bracht de 7-2 eindstand op het scorebord. Wij hebben de overwinning te danken aan Ken Brauckmiller. Hij was vandaag gewoon scherper dan Lobbezoo'', zei de Balentina bescheiden.

,,We hebben een hele goede ploeg met veel individuele kwaliteit en ik wist dat we konden winnen als we ons eigen spelletje zouden spelen'', glunderde Eenhoorn na afloop van de door regen herhaaldelijk onderbroken partij. Hij wenste niet meer in te gaan op zijn aanvaring met Ronald Jaarsma, die inmiddels bij HCAW speelt. ,,Ik wil mij nu alleen nog bezighouden met de positieve kanten, om het honkbal in Nederland aantrekkelijker te maken'', refereerde hij aan de wanorde in het honkbalbestuur.

    • Annemarie van der Tuijn