Chelsea deklasseert Manchester United

De trainer van Chelsea, Gianluca Vialli, sprak over een bijna perfecte wedstrijd. Zijn ploeg bracht gisteren het grote Manchester United een vernietigende 5-0 nederlaag toe. Het was de eerste nederlaag van de landskampioen in de Engelse competitie sinds december 1998. ,,Zulke dingen overkomen je soms'', reageerde de verliezende trainer Sir Alex Ferguson. ,,We weten nu weer hoe moeilijk het is om de titel te winnen.''

Bij Manchester United maakte doelman Massimo Taibi een kwetsbare indruk. De Italiaan werd onlangs aangetrokken en vervangt de geblesseerde eerste man Mark Bosnich. Taibi krijgt van trainer Ferguson de voorkeur boven de Nederlander Raimond van der Gouw die in de Champions League mag keepen. De zwakke Taibi werd al na 28 seconden voor het eerst gepasseerd door de Uruguayaan Gustavo Poyet. Manchester United ging op jacht naar de gelijkmaker, maar had geen antwoord op het vloeiende spel van Chelsea. Ed de Goey hoefde in het doel van de thuisclub nauwelijks in actie te komen. Ferguson probeerde het in de tweede helft met drie nieuwe spelers (Sheringham, Solskjaer en Wilson), maar ook dat haalde niets uit.

Bij een 2-0 stand, Sutton scoorde in de zestiende minuut, werd bij de bezoekers Nicky Butt uit het veld gestuurd na een natrapbeweging naar Dennis Wise. Daarna liep Chelsea uit naar 5-0 via wederom Poyet, een eigen treffer van de Noor Berg en Morris. ,,We zijn negentig minuten lang geconcentreerd gebleven'', complimenteerde Vialli zijn ploeg. Manchester United verloor in oktober 1996 voor het laatst met een dergelijke marge: 5-0 tegen Newcastle United. ,,En toen werden we later wel kampioen'', hield Ferguson de moed er in. Chelsea diende zich gisteren aan als gevaarlijke concurrent. Vialli: ,,Maar we blijven met beide voeten op de grond. Er is niets veranderd. We staan nog steeds achter Manchester United.''

Chelsea heeft twee punten minder dan United, maar heeft wel twee wedstrijden minder gespeeld. Leeds United, dat met 2-1 bij Watford won, is voorlopig de nieuwe koploper in Engeland. Manchester United volgt op een punt, Sunderland op twee punten. Nummer laatst Sheffield Wednesday boekte zijn eerste zege: 5-1 tegen Wimbledon. Alle doelpunten werden gemaakt door spelers die uit de Nederlandse competitie zijn geplukt: oud-PSV'er De Bilde (twee keer), Jonk (ex-Ajax en ex-PSV), Rudi (ex-Ajax) en Sibon (ex-Ajax).

Koploper Barcelona liep in Spanje uit op nummer twee Rayo Vallecano, dat bij Racing Santander niet verder kwam dan 1-1. Barça won zelf met 2-0 bij Real Valladolid. Patrick Kluivert en de Braziliaan Rivaldo maakten de doelpunten. De enige smet op de overwinning was de rode kaart van Winston Bogarde. De Nederlander haalde een kwartier voor tijd een doorgebroken speler neer. Bij Barcelona stond de ontevreden Kluivert na drie wedstrijden weer eens in de basis. ,,Ik ben geen speler voor de bank'', zei de spits afgelopen week. Trainer Louis van Gaal reageerde door te zeggen dat Kluivert naar een andere club moet uitkijken als hij een rol als wisselspeler niet kan accepteren.

De andere grote club in Spanje, Real Madrid, liep flinke averij op door in eigen stadion met 3-2 van de nummer laatst Valencia te verliezen. Trainer John Toshack, die zijn eerste thuisnederlaag leed, kreeg een rode kaart wegens protesteren. Real staat achtste met zes punten achterstand op Barcelona. In de komende speelronde, over twee weken, treffen beide rivalen elkaar. Dat gebeurt in Barcelona.

In Duitsland leed koploper Bayer Leverkusen een kansloze nederlaag tegen VfL Wolfsburg. De komende UEFA-Cuptegenstander van Roda JC won met 3-1. Borussia Dortmund nam door een 3-9 zege op Hansa Rostock de leiding in de Bundesliga over. Hamburger SV (2-1 bij Ulm, eerste doelpunt van Hoogma) nestelde zich naast Leverkusen op de tweede plaats.