Bonden in Frankrijk werken aan `hete herfst'

De Franse vakbeweging maakt zich op voor weer een hete herfst. De tweede wet op de 35-urige werkweek, waarvan de behandeling morgen begint, zorgt vandaag voor acties van werkgevers en werknemers in Parijs en tientallen steden in de provincie. Geen enkele landelijk krant is vandaag verschenen in Frankrijk.

De herfst kan in sociaal-economisch opzicht heet worden wegens de actiebereidheid op tal van fronten. Vrachtwagenchauffeurs verzetten zich tegen plannen van de Europese Commissie om het zondagrijverbod af te schaffen. Zij voeren morgen acties aan Frankrijks grenzen. Vandaag riep de vakcentrale CGT ook de werknemers bij gas, elektriciteit en post op deel te nemen aan de acties om de wet 35-urige werkweek te verscherpen.

De kleine en middelgrote ondernemers, van wie er vandaag tussen tien- en twintigduizend in Parijs werden verwacht, veroordelen de wet juist als ,,schadelijk, ontoepasbaar en 100 procent klunzig''. Zij hebben bij hoge uitzondering spandoeken en ballonnen besteld om hun standpunt kracht bij te zetten. De werkgevers hebben vandaag bestempeld als ,,het begin van de herverovering van de Franse publieke opinie''.

Het sociale klimaat in Frankrijk kan ook verhit raken door de verdeeldheid tussen de grote vakcentrales. De acties van vandaag zijn georganiseerd door de CGT, die van oudsher communistisch is, maar niet mee wil doen met de landelijk bedoelde `protestdag voor de werkgelegenheid' die de Franse communistische partij voor 16 oktober heeft uitgeschreven. Die dag beschouwt de CGT als een coalitiepolitieke kwestie waar zij als vakcentrale buiten blijft.

De andere centrales, zoals Force Ouvrière, CFTC en CGC, op hun beurt doen weer niet mee met de CGT-acties van vandaag. De steeds dominantere sociaal-democratische vakcentrale CFDT (voorzitter Nicole Notat) verwijt de CGT het gezamenlijk front inzake de wet op de 35-urige werkweek te doorbreken. De vakbeweging in Frankrijk kampt met een aanhoudend verlies aan leden. Zij kan nog maar rekenen op de steun van een procent of negen van de werknemers; met exacte cijfers is men verre van scheutig.